Grevă japoneză în învăţământ
Membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ vor picheta de luni, timp de trei zile, sediul Guvernului şi al Uniunii Social Liberale.
Articol de Cristina Iliescu, 28 Octombrie 2013, 09:15
Până miercuri, în toate unităţile de învăţământ din ţară, unde FSLI are membri, dascălii vor fi în grevă japoneză, purtând o banderolă albă pe braţ.
Programul acţiunilor de protest mai include şi un miting de amploare, urmat de un marş, în 6 noiembrie.
Principalele revendicări ale Federaţiei sunt:
►alocarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie, începând cu anul 2014
►modificarea Legii educaţiei şi adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%, iar ale celorlalţi profesori cu 15%
►depolitizarea învăţământului, regândirea programelor şcolare, dar şi a sistemului de evaluare a elevilor
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" ameninţă şi ea cu acţiuni de protest, care pot culmina - se arată în comunicatul emis presei - cu blocarea anului şcolar.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au formulat, până la această dată, niciun punct de vedere cu privire la anunţul protestelor, mai transmite redactorul RRA.
Amintim că pe 21 octombrie liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, preciza că revendicările vizează în principal alocarea de anul viitor a minimum 6% din PIB pentru Educaţie.
"Finanţarea sistemului de învăţământ este deplorabilă. În România acest procent este sub 3%, lucru inadmisibil într-o ţară a Uniunii Europene. Veniturile salariaţilor din învăţământ sunt cu aproximativ 15% mai mici faţă de luna mai 2010. Deci ar trebui să se primească o mărire de 15% în medie şi în primul rând este vorba de salariile debutanţilor, un salariu net de aproximativ 800 de lei. Ar trebui ca acest salariu să crească cu cel puţin 50%, ceea ce ar însemna să se ajungă la 1200 de lei", susţinea Simion Hăncescu.