Grevă a profesorilor în zi de Bacalaureat
4.900 de elevi din cei aproape 31.000 programaţi nu susţin, joi, proba de competenţe digitale la bacalaureat, testarea fiind afectatã din cauza grevei în 136 din cele 886 de centre de evaluare
Articol de Politica Romaneasca, 22 Aprilie 2010, 12:03
Cadrele didactice afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învãţãmânt, Federaţia "Spiru Haret" şi Federaţia Educaţiei Naţionale au intrat, joi, în grevã generalã de o zi, nemulţumite de scãderea veniturilor dupã intrarea în vigoare a legii salarizãrii, de disponibilizãrile anunţate şi de noua Lege a Educaţiei.
Protestul nu afecteazã însã toate şcolile şi centrele de evaluare în care este susţinutã proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul examenului de bacalaureat.
Unii profesori din câteva judeţe au decis sã nu susţinã acţiunile de protest, astfel cã în unele şcoli cursurile se desfãşoarã normal, iar în 750 de centre de evaluare are loc proba de competenţe digitale de la examenul de bacalaureat.
Joi trebuiau sã susţinã proba de bacalaureat aproape 31.000 de elevi, în 886 de centre de evaluare.
Purtãtorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Melania Vergu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX cã aproximativ 4.900 de elevi nu susţin proba de bacalaureat din cauza grevei profesorilor, protestul afectând 136 din cele 886 de centre de evaluare.
De asemenea, peste 100 de cadre didactice care fac parte din comisiile de bacalaureat au cerut sã fie înlocuite pentru cã participã la grevã.
Melania Vergu preciza, marţi, cã greva nu va afecta 10 judeţe, respectiv Buzãu, Bistriţa, Bihor, Cãlãraşi, Dâmboviţa, Ilfov, Mureş, Neamţ, Satu Mare şi Vâlcea.
Secretarul de stat şi preşedintele Comisiei Naţionale de Bacalaureat, Oana Badea, declara cã 750 de centre de evaluare îşi vor desfãşura activitatea normal în a patra zi a probei de evaluare a competenþelor digitale, fapt care aratã cã o parte din cadrele didactice au acceptat sã participe la aceastã evaluare.
Hunedoara – 80 la sută din dascăli sunt în grevă
Liderul Sindicatului Învãtãmânt Preuniversitar din judetul Hunedoara, Paul Rusu, a declarat în joi dimineatã cã aproximativ 80 la sutã din cei peste 6000 de dascãli hunedoreni, câti membri numãrã sindicatul, si-au exprimat acordul pentru grevã.
În aceste conditii apreciazã cã în 185 de unitãti scolare din judet nu se vor tine cursuri, dar în 27 din cele 31 de centre nu sunt probleme în sustinerea probelor de competente digitale pentru bacalaureat.
Paul Rusu a tinut sã precizeze cã sindicatul hunedorean nu si-a propus sã boicoteze sustinerea probelor de competente sau a bacalaureatului.
Protestul cadrelor didactice este generat de lipsa unui dialog social pe marginea proiectului noii Legi a Educatiei.
La Giurgiu toţi profesorii din învăţământul preuniversitar sunt în grevă
Cadrele didactice din învătamântul preuniversitar, din toate unităţile de învatamânt din judetul Giurgiu, vor fi în greva.
Elevii au fost anunţaţi si vor ramâne acasă.,iar cadrele didactice vor merge la şcoala. În cele 9 licee se va desfăsura proba D, din cadrul examenului de bacalaureat.
Doar doua cadre didactice, componente ale comisiilor de examinare, vor fi în greva si au fost înlocuite, de Inspectoratul scolar judetean.
Grevă parţială la Gorj
Peste 4000 de cadre didactice din judeţul Gorj se află, pe tot parcursul zilei de joi în grevă, fiind prezente totusi, în unităţile de învatamânt.
Liderul sindical Vasile Mija a declarat ca exista localitati în care unele scoli sau dascăli nu au aderat la aceasta forma de protest.
80% dintre cadrele didactice în evidenta nu vor presta însă niciun fel de activitate în procesul educaţional.
La Mureş, bacalaureatul se va desfãşura în condiţii normale
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, prof. Dumitru Matei, a declarat, pentru radio România Actualitãţi, cã proba de bacalaureat programatã pentru joi , în care sunt implicaţi 780 de elevi şi aproximativ 100 de cadre didactice, se va desfãşura fãrã niciun fel de probleme.
În opinia lui Dumitru Matei, cadrele didactice nu niciun motiv sã participe la greva generalã anunţatã de sindicatele din învãţãmânt, deoarece profesorii şi-au primit atât salariile, cât şi cel de-al 13-lea salariu.
În condiţiile în care liderii sindicali nu se mai leagã de drepturile salariale, ci de prevederile Legii Învãţãmântului şi le sugereazã sã meargã la comisiile parlamentare, sã discute, sã-şi prezinte obiecţiile şi eventual sã facã presiuni acolo, în schimb sã lase procesul de învãţãmânt sã-şi urmeze cursul firesc.
În ceea ce priveşte recomandãrile adresate liderilor de sindicat elevilor, pe care-i sfãtuiesc sã rãmânã joi acasã, Dumitru Matei considerã cã ele se constituie într-un atentat la drepturile copiilor.
Deşi sindicatele susţin cã aproximativ 50-60% dintre profesori se vor alia protestului, Dumitru Matei a arãtat cã la ora actualã nu are o situaţie privind participarea cadrelor didactice la greva generalã programatã pentru joi.
Liderul Sindicatului "Spiru Haret" Mureş, Ioan Sãcãrea, susţine cã în tot judeţul cadrele didactic sunt în grevã şi cã au semnat în favoarea protestului 53% din membri de sindicat.
Grevă şi în Ialomiţa
Marea majoritate a cadrelor didactice din reţeaua scolarã ialomiţeanã sunt în grevã . Printre cei ce nu participã la acţiunile de protest ale sindicatelor se aflã profesorii de la Şcoala din Jilavele si o parte din personalul şcolilor din Balaciu si Urziceni.