Grecia primeşte prima tranşă de ajutor
Miniştrii de finanţe din zona euro au aprobat deblocarea unei prime tranşe de ajutor pentru Grecia care îi va permite Atenei să ramburseze începând de mâine 3,4 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană.
Articol de Luminiţa Apostol, 20 August 2015, 07:23
Miercuri, Bundestagul a aprobat cu o largă majoritate noul program de împrumut pentru Greci,a în ciuda opoziţiei mai multor parlamentari conservatori din formaţiunea cancelarului Angela Merkel.
Ultimul vot pentru programul de ajutorare a Atenei a fost dat după-amiază şi de Parlamentul Olandei, după ce marţi, planul fusese aprobat de Austria, Estonia şi Spania.
Ultimele aprobări din parlamentele german şi olandez erau necesare pentru ca Grecia să poată primi o primă tranşă din împrumutul de 86 de miliarde de euro şi pentru ca Atena să poată face la rândul ei o plată către Banca Central Europeană, plată a cărei scadenţă este mâine
În parlamentul german planul de ajutorare a Greciei a trecut cu 453 de voturi pentru, 113 împotrivă şi 18 abţineri, la capătul a trei ore de dezbateri.
Au existat temeri că votul ar putea slăbi poziţia cancelarului Angela Merkel pentru că 63 dintre parlamentarii partidului său - Uniunea Creştin Democrată - au votat împotrivă, iar 3 s-au abţinut. Însă planul de ajutorare a Greciei a fost susţinut de restul parlamentarilor creştin-democraţi, de partenerii de coaliţie social-democraţi şi de Partidul Ecologist de Opoziţie.
Deşi cancelarul Angela Merkel a fost de faţă la dezbateri, ea a preferat să nu intervină lăsându-l să ia cuvântul pe ministrul său de finanţe, Wolfgang Schauble, cunoscut pentru poziţia sa extrem de dură în negocierile cu Grecia.
El le-a cerut însă parlamentarilor germani să aprobe planul de ajutor pentru Grecia, argumentele sale fiind că guvernul grec are o nouă abordare în ce priveşte reformele, că parlamentul grec a aprobat deja o mare parte dintre acestea şi că ar fi iresponsabil să nu i se dea Geciei o şansă pentru unou început.
Potrivit BBC, temerile parlamentarilor germani sunt legate de două chestiuni pentru care nu există încă un răspuns: teama că o parte a datoriei Greciei ar putea fi anulată şi plata acesteia ar putea reveni contribuabililor europeni, inclusiv celor germani şi în al doilea rând deputaţii germani spun că nu este sigur dacă FMI va participa la al treilea plan de împrumut pentru Grecia în valoare de 86 de miliarde de euro.
FMI a anunţat că nu va lua nici o decizie până în octombrie când va fi făcută o evaluare a progreselor Greciei. Însă ministrul german de finanţe s-a arătat încrezător în faţa deputaţilor că europenii şi FMI vor ajunge la un acord referitor la sustenabilitatea datoriei Greciei şi că apoi Fondul Monetar va contribui cu o parte din cei 86 miliarde de euro necesari Greciei în următorii 3 ani.
Germania a fost şi rămâne cel mai mare contributor la ajutorarea Greciei.