Grecia a votat pentru Europa
Alegerile generale din Grecia s-au încheiat cu partidul Noua Democraţie la putere, iar liderul partidului câştigător, Antonis Samaras, a declarat că Grecia va rămâne pe calea europeană.
Articol de Monica Chihaia, 18 Iunie 2012, 10:31
Grecia se pregăteşte pentru un guvern de coaliţie, care să respecte înţelegerile cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Conservatorii din Noua Democraţie, câştigători la alegerile legislative de duminică, încep luni negocierile.
Liderul partidului câştigător, Antonis Samaras, a afirmat că cetăţenii greci au ales să rămână pe calea europeană şi în zona euro.
Statele Unite au declarat că rămânerea Greciei în zona euro este în interesul tuturor, în timp ce liderul Eurogrup, Jean-Claude Juncker, s-a declarat convins că reformele economice sunt cea mai bună metodă de a depăşi criza.
Potrivit corespondentului Radio România la Atena, după numărarea a 99% din voturi (scor 29,6%), formaţiunea conservatoare şi-a asigurat 129 de locuri în legislativ, după ce a primit bonusul de 50 de locuri acordat primei clasate.
Parteneri favoriţi sunt socialiştii, clasaţi pe locul al treilea şi care susţin la rândul lor respectarea acordurilor cu creditorii internaţionali.
Partidul grec de extremă stânga nu va participa la coaliţia guvernamentală
Stânga radicală, Syriza, condusă de tânărul Alexis Tsipras, s-a clasat pe locui al doilea cu 26,89% şi 71 de locuri în legislativ şi promite o opoziţie serioasă, bazându-se pe faptul că a devenit a doua forţă politică a ţării.
Stânga radicală este urmată în clasament de socialiştii din PASOK.
În ceea ce priveşte următoarele clasate, cu excepţia extremei-dreapta, care a obţinut 6,9%, un scor similar rezultatului alegerilor din 6 mai, celelalte partide înregistrează o scădere.
Legislativul de la Atena va număra şapte formaţiuni politice.
În ceea ce priveste posibilităţile de formare a guvernului, teoretic, Noua Democraţie şi PASOK ar reprezenta soluţia cea mai comodă, însă liderul socialist a infirmat această posibilitate.
Evanghelos Venizelos a susţinut că pentru a rezista, guvernul trebuie să-şi asigure co-responsabilitatea principalelor formaţiuni politice.
La rândul său, liderul Syrizei, Alexis Tsipras, a declarat că formaţiunea pe care o conduce va lupta din opoziţie - a accentuat acest lucru - pentru atingerea obiectivelor pe care şi le-a propus.
Reamintim că partidul coaliţiei stângii radicale s-a opus ferm continuării politcilor de austeritate şi a promis chiar anularea acordului cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
În timp ce comuniştii nu doresc participarea în nici o formulă guvernamentală, iar extrema dreaptă este exclusă oricărei discuţii, celelalte două formaţiuni politice declară, cel puţin deoamdată, că nu doresc o coabitare politică cu conservatorii.
Aceasta este, contextual vorbind, situaţia în care se află liderul Noii Democraţii, Antonis Samaras, care va primi luni mandatul de formare a noului guvern.