Grapini: Proiectul Roşia Montană nu este votabil
Discuţiile parlamentare din Comisia specială pentru proiectul "Roşia Montană" au fost tensionate. Ministrul Maria Grapini a susţinut să actuala variantă a proiectului nu este "votabilă".
Articol de Carmen Valică, 07 Octombrie 2013, 13:25
Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană a început o nouă săpătmână de dezbateri cu noi tensiuni între participanţi.
Ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini a criticat proiectul despre care a spus că "este nevotabil".
Grapini declara în faţa parlamentarilor că impactul economic al acestui proiect este unul foarte mic şi a pledat pentru utilizarea în mod inteligent a resurselor naturale, menţionând că statul nu are un câştig economic suficient din acest proiect.
"Această variantă care este venită acum la parlament din punctul meu de vedere nu este votabilă, cel puţin din punct de vedere al eficienţei economice şi al avantajului statului român", a spus ministrul.
În timpul discuţiilor, parlamentarii din comisie s-au arătat interesaţi de un studiu de impact asupra dezvoltării turismului şi IMM-urilor din zonă, dar ministrul Maria Grapini a precizat că până acum nu există un astfel de document, pentru că întocmirea lui necesită timp îndelungat.
Replica vicepreşedintelui comisiei, senatorul PP-DD Haralambie Vochiţoiu, a venit imediat.
"Mă aşteptam să ne spuneţi nişte cifre exacte. Dacă un an şi ceva vi se pare puţin lucru, puţin timp, atunci nu ştiu, poate o sută de ani să ne fie necesari să luăm o decizie. Repet, nu cred că dumneavoastră, omul Grapini, este vinovat, dar eu cred că înainte de a veni această lege către noi ar fi trebuit secţionat firul în patru", a spus Haralambie Vochiţoiu .
Ministrul a precizat însă, că documentul ar fi trebuit întocmit de guvernul anterior.
Proteste împotriva Roşia Montană
Controversatul proiect minier pentru Roşia Montană a scos din nou oamenii în stradă în Bucureşti, în ţară şi în mai multe oraşe din lume.
Aproximativ 7.000 de persoane au manifestat în capitală, în a şasea săptămână consecutivă de proteste.
Proteste similare au avut loc în Alba-Iulia sau Cluj, unde mii de oameni au cerut retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România sau introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, precum şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege.
Din 1 septembrie, în centrul capitalei si în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.