Goana după voturi. UNPR propune ca tinerii să voteze de la 16 ani
Mai mulţi reprezentanţi ai UNPR anunţă că vor promova o iniţiativă legislativă potrivit căreia tinerii ar putea vota de la 16 ani.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 12 Octombrie 2011, 13:10
Doi parlamentari UNPR, Ioan Toma şi Tudor Ciuhodaru, îşi doresc reducerea vârstei de vot de la 18 la 16 ani, motivând că dacă tinerii pot munci de la 16 ani şi prin urmare, plătesc taxe şi impozite, de ce nu ar avea dreptul să şi voteze.
După mai multe discuţii în UNPR, senatorul Ioan Toma a anunţat că propunerea, potrivit căreia tinerii ar putea să voteze de la 16 ani, a fost agreată în interiorul UNPR şi urmează să fie trnasformată în iniţiativă legislativă.
"Am propus şi am susţinut în cadrul Biroului Permanent al UNPR reducerea vârstei de vot de la 18 ani la 16 ani pentru că este important ca tinerii acestei ţări să aibă un cuvânt de spus în legătură cu deciziile care îi afectează şi pe ei. Am ajuns la această decizie în urma numeroaselor discuţii pe care le-am purtat cu tinerii de-a lungul timpului. Alături de colegii mei din UNPR, voi transmite această propunere spre analiză şi adoptare Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României. Am încredere că vor susţine iniţiativa cât mai mulţi colegi parlamentari, indiferent de partidul din care provin", afirmă Ion Toma, într-o declaraţie de presă.--fb1
În condiţiile unei prezenţe tot mai scăzute a românilor la vot, Toma susţine că o astfel de iniţiativă legislativă ar îmbunătăţi participarea tinerilor în viaţa publică.
"Tinerii de 16 şi 17 ani sunt buni să fie contribuabili, şi să muncească şi să plătească taxe şi impozite, dar nu au dreptul să voteze. Cred că asta este o greşeală care trebuie corectată imediat", a spus Toma.
Şi deputatul Tudor Ciuhodaru, recent înscris în Uniunea Naţională pentru Progresul României după ce a fost excplus din Partidul Conservator, a declarat că va depune un amendament la proiectul de revizuire a Constituţiei prin care tinerii care au împlinit 16 ani să aibă drept de vot.
“Ai voie să munceşti de la 16 ani, ai voie să gândeşti pentru România de la 16 ani”, a declarat politicianul.
“Tinerii nu trebuie să fie doar lipitori de afişe, nu trebuie să fie folosiţi la partea organizaţională, ei trebuie să fie cei care să decidă cu adevărat pentru această ţară”, a mai spus deputatul UNPR, citat de Gândul.
Ciuhodaru susţine că prin această iniţiativă le dă şansa tinerilor să participe la schimbarea ţării.
“Dacă facem acest lucru le dăm posibilitatea să se implice în politică şi putem să-i scoatem pe baronii care au înţepenit în meandrele puterii şi ne-au făcut doar rău”, a conchis deputatul Tudor Ciuhodaru.
Cum votează tinerii în Europa
Austria a introdus deja din 2007 vârsta minimă de vot la 16 ani pentru toate alegerile, mai puţin cele europarlamentare, devenind prima ţară membru UE şi prima democraţie consolidată care a luat această decizie.
În Slovenia un tânăr de 16 ani care are un serviciu poate să voteze, iar Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în acest an Rezoluţia nr. 1826 prin care solicită statelor membre să cerceteze reducerea vârstei de vot la 16 ani pentru toate tipurile de alegeri.
Votul de la vârsta de 16 ani este permis şi în Muntenegru, Bosnia sau Serbia, cu condiţia ca tinerii să aibă un loc de muncă.
În Germania, adolescenţii de 16 ani pot vota la alegerile regionale în Bremen şi la cele municipale în alte şase landuri.