Gianni Pittella speră ca liderii Europei să ajungă la un consens
Prim- vicepreşedintele Parlamentului European susţine că salvarea euro şi a Europei ar putea fi existenţa de garanţii lichide şi creşterea roului Băncii Centrale Europene
Articol de Raul Matiş, 09 Decembrie 2011, 12:35
Într-o conferinţă de presă susţinută, vineri, la Târgu Mureş, prim-vicepreşedintele Parlamentului European, Gianni Pittella şi-a exprimat speranţa ca preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, să împărtăşească viziunea Parlamentului European referitoare la salvarea zonei euro.
În opinia sa, soluţiile pentru a putea salva euro şi Europa ar consta în existenţa unei garanţii de lichidităţi printr-un rol mai puternic al Băncii Central Europene, ca şi prestator de ultimă instanţă, dar şi prin anticiparea şi dublarea fondului de salvare a statelor.
Gianni Pittella a mai spus că aceasta este viziunea Parlamentului European, care a fost aprobată cu o largă majoritate de eurparlamentari, dar că, din păcate, până în prezent ea nu a fost şi viziunea altor guverne, în special a guvernelor Germaniei şi Franţei.
Prim-vicepreşedintele Parlamentului European a arătat că o altă măsură care s-ar impune pentru salvarea Europei ar fi lansarea de titluri de debite la nivel european, care să genereze o ofertă de 1.000 de miliarde de euro anual.
Cu această sumă s-ar putea finanţa un mare plan european pentru dezvoltare, care să cuprindă infrastructurile fizice şi cele imateriale - cultură, diversitate, învăţământ, energie regenerabilă, programe Erasmus pentru tineri de toate vârstele, este de părere înaltul oficial european
Gianni Pittella a adăugat că ar trebui remodelată arhitectura instituţională a Europei, asigurând, pe lângă moneda unică, un guvern economic european, precum şi o uniune fiscală.
În ceea ce priveşte un posibil eşec al negocierilor care se poartă la nivelul Consiliului European, cel mai negru scenariu văzut de Gianni Pittella ar fi "căderea euro, care ar duce la căderi de ordin politic, dar şi de ordin economic şi una din aceste probleme ar fi din nou acea renaţionalizare a statelor membre".
Vineri, Târgu Mureş, înaltului oficial european i s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Petru Maior”.