"Ghid de Reîntoarcere" pentru românii din afara ţării
Potrivit Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, declarativ, o mare parte dintre românii din diaspora ar dori să revină într-o bună zi acasă.
Articol de Carmen Gavrilă, 01 Decembrie 2016, 16:40
Românii din afara ţării au la dispoziţie acum un "Ghid de Reîntoarcere", realizat şi publicat de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din Ministerul Afacerilor Externe.
Documentul a fost elaborat în urma întrebărilor venite de la românii din străinătate care intenţionează să revină în ţară şi conţine informaţii de bază şi contacte utile, care pot face reintegrarea în România mai uşoară.
Conform estimărilor Ministerului de Externe, între 3,5 şi 4 milioane de români s-au stabilit în străinătate.
Dintre aceştia, mai bine de 2,8 milioane trăiesc într-o altă ţară membră a UE.
Potrivit Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, declarativ, o mare parte dintre românii din diaspora ar dori să revină într-o bună zi acasă, însă doar într 3 şi 5% dintre români plecaţi au intenţia fermă de a se întoarce.
Ca să facă mai uşoară întoarcerea acasă, ghidul realizat de Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni oferă detalii despre procedurile privind reînnoirea actelor de identitate şi călătorie, înmatricularea autoturismelor, repatrierea bunurilor, informaţii despre drepturile sociale şi asigurările medicale, dar şi date despre echivalarea şi continuarea studiilor.
Documentul cuprinde nume şi adrese de instituţii care se ocupă de diverse proceduri, dar şi cereri care pot fi descărcate chiar din conţinutul ghidului, de pe site-ul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE.
Departamentul atrage atenţia că populaţia României a scăzut sub pragul de 20 de milioane de locuitori, în principal din cauza emigraţiei.
Mai mult, prin plecarea tinerilor, scăderea numerică este însoţită şi de îmbătrânirea accelerată a populaţiei. În schimb, conform studiilor sociologice, media de vârstă în comunităţile româneşti din Europa este de 33 - 35 de ani.