Ghica şi Danileţ, revocaţi din CSM. Adrian Bordea, ales vicepreşedinte
Alina Ghica şi Cristi Danileţ au fost revocaţi din CSM, iar noul vicepreşedinte este Adrian Bordea.
Articol de Radio România, 26 Februarie 2013, 08:32
UPDATE 1 Judecătorul Adrian Bordea a fost ales vicepreşedinte al CSM.
UPDATE Pentru prima oară, doi membri ai CSM, Alina Ghica şi Cristi Danileţ, părăsesc CSM prin procedura revocării.
Alina Ghica a fost revocată cu 11 voturi "pentru" şi şapte "împotrivă", în timp ce în cazul lui Cristi Danileţ s-au înregistrat 14 voturi "pentru" şi 4 "împotrivă", a anunţat preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală.
După pronunţarea CSM, Danileţ a părăsit sala, spunând că este ''profund dezamăgit'' de decizie.
În scurt timp, Cristi Danileţ a reacţionat pe contul său de Facebook. "Asta e. Multumesc tuturor!", este declaraţia postată de Danileţ.
Discuţii tensionate la CSM
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a discutat peste patru ore solicitarea de revocare din funcţia de membru CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ.
Reporterul Radio România Actualităţi, Mădălina Verman, transmite că dezbaterile au fost aprinse, în special pe tema legalităţii acestui demers.
O parte dintre membri, inclusiv cei vizaţi de această revocare, consideră că există probleme de legalitate în ceea ce priveşte această procedură şi faptul că nu au fost motivate deciziile adunărilor generale ale judecătorilor.
În schimb, alţii apreciază că termenul legal de 15 zile în care CSM trebuia să se pronunţe nu a fost respectat.
De asemenea, s-a spus că cei 1600 de magistraţi care au fost de acord cu revocarea nu ar fi putut fi manipulaţi.
Unii participanţi la şedinţă au spus că dacă un membru al CSM nu mai beneficază de încredere din partea corpului judecătoresc, mandatul membrului respectiv nu mai poate continua.
Reprezentanţii asociaţiilor magistraţilor prezenţi la şedinţă le-au reproşat membrilor CSM că-şi fac agenda personală şi că nu reprezintă interesele magistraţilor.
Ei au susţinut că nu se poate invoca abia acum faptul că procedura de revocare nu este clară, pentru că era de datoria CSM să detalieze acest proces.
Greve la judecătoriile din ţară
Între timp, magistraţii de la mai multe judecătorii din ţară şi-au suspendat activitatea, marţi dimineaţă.
Ei au cerut astfel plenului CSM să discute în şedinţa de marţi solicitarea de revocare din funcţia de membru al Consiliului a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ.
Protestul este şi un răspuns la solicitarea Asociaţiei Magistraţilor, care a trimis săptămâna trecută o scrisoare în acest sens.
O nouă încercare pentru alegerea vicepreşedintelui CSM
Protestul are loc în ziua în care membrii Consiliului Superior al Magistraturii încearcă, din nou, să-şi aleagă vicepreşedintele, după numeroase încercări eşuate.
Singurul candidat pentru această funcţie este judecătorul Adrian Bordea, membru ales din partea instanţei supreme.
Procedura de alegere a vicepreşedintelui CSM a fost reluată după ce judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ şi-au retras candidaturile, în contextul în care majoritatea instanţelor din ţară au votat pentru revocarea lor din funcţia de membru al Consiliului, informează Radio România Actualităţi.
Peste 100 de judecătorii s-au pronunţat pentru revocarea lui Cristian Danileţ şi 13 curţi de apel pentru excluderea Alinei Ghica din Consiliul Superior al Magistraturii.
Asociaţiile magistraţilor au acuzat deja CSM că tergiversează procedura de revocare şi i-au cerut să respecte voinţa judecătoriilor care au votat pentru excluderea celor doi, mai ales că este pentru prima dată în istoria CSM când o astfel de procedură a fost parcursă până la capăt.
De asemenea, Asociaţia Magistraţilor din România le-a solicitat săptămâna trecută judecătorilor şi procurorilor să suspende şedinţele de judecată pe durata desfăşurării şedinţei plenului CSM.