Gheorghe Ştefan, cercetat penal sub control judiciar
"Pinalti" este învinuit de efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi că şi-ar fi folosit influenţa politică pentru a obţine foloase necuvenite.
Articol de Radio România, 29 Mai 2014, 08:17
Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, va fi cercetat penal sub control judiciar.
El s-a prezentat miercuri la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile.
Potrivit procurorilor, el este învinuit de efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi că şi-ar fi folosit influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al organizaţiei locale a unui partid politic pentru a obţine foloase necuvenite.
Prin control judiciar, primarul are mai multe obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; să informeze cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la secţia de poliţie desemnată cu supravegherea sa; să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme; să nu ia legătura cu anumite persoane menţionate în ordonanţa de luare a măsurii controlului judiciar.
Potrivit DNA, începând cu 2009, Gheorghe Ştefan a administrat în fapt SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA), folosindu-se de interpuşi, care au acceptat să figureze formal ca asociaţi şi administratori.
"SC Strong Montaj SA a încheiat şi a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiţi clienţi şi a achiziţionat, de la o serie de furnizori, bunuri şi servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerţ, implicând circulaţia banilor. Aceste operaţiuni financiare ca acte de comerţ, în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ştefan, sunt incompatibile cu funcţia pe care o deţinea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamţ şi sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenit", susţin procurorii.
DNA precizează că, pentru a-şi asigura o parte din aceste sume (cele rezultate din contractele încheiate de Strong Montaj cu autorităţile contractante, comune din judeţul Neamţ - Tazlău, Gherăeşti şi Drăgăneşti -, care se bucurau de finanţare din partea bugetului de stat conform HG 577/1997), Gheorghe Ştefan, deţinătorul unei funcţii de conducere în cadrul unui partid politic a folosit, în mod repetat, în perioada 2010-2012, influenţa sa în relaţia cu funcţionari publici din cadrul unor instituţii.
"Este de precizat că necesarul de fonduri băneşti de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor de alimentare cu apă a comunelor, lucrări acceptate în programul prevăzut în HG 577/1997, era evaluat anual de consiliile judeţene, după consultarea autorităţilor contractante locale. Propunerea de finanţare se trimitea MDRT, care comunica valoarea anuală a fondurilor alocate (de regulă insuficiente pentru a acoperi necesarul). Repartizarea pe comune a sumelor de la bugetul de stat se făcea de către consiliul judeţean. Listele cu modul de distribuire a banilor pentru fiecare autoritate publică locală contractantă se comunica apoi MDRT iar după aprobarea listelor se făcea plata", mai arată procurorii.
Pentru a controla modul de repartizare a banilor alocaţi de la bugetul de stat, Gheorghe Ştefan a susţinut o anumită persoană să ocupe funcţia de consilier personal al preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ.