Gheorghe Ialomiţianu: Sper ca bugetul să fie adoptat pe 23 decembrie
Ministrul Finanţelor speră ca lunea viitoare Legea bugetului să intre în plenul Camerei Deputaţilor , astfel încât pe 23 decembrie Parlamentul să dea votul final pentru bugetul pe anul viitor.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Decembrie 2010, 14:33
Ministrul Finaneţelor susţine că este responsabilitatea grupurilor parlamentare să voteze bugetul şi speră ca pe 23 decembrie să fie dat votul final la Legea bugetului.
"Este mai bine să avem buget decât să nu avem. Eu le-am spus celor de la PSD şi PNL că vor face rău autorităţilor locale dacă nu vor veni să adopte bugetul", a spus Ialomiţianu.
Referindu-se la moţiunile de cenzură depuse de opoziţie la Legea salarizării bugetare, Ialomiţianu a spus că e dreptul constituţional al opoziţiei să facă acest demers , dar nu crede că opoziţia "trebuie să blocheze adoptarea bugetului prin moţiuni".
Dacă programul de dezbatere a moţiunilor va afecta calendarul discutării Legii bugetului, ministrul a precizat că mai există posibilitatea să fie dezbateri pe marginea bugetului între Crăciun şi Revelion.
Bugetul de stat pe anul viitor se bazează pe patru piloni: consolidarea fiscală prin reducerea deficitului bugetar la 4,4 la sută din PIB , reorientarea unor cheltuieli din reducerea cheltuielilor sociale şi a subvenţiilor şi crearea unui spaţiu fiscal pentru investiţii.
Ministrul a spus că în bugetul pe anul viitor sunt prevăzuţi mai mulţi bani pentru investiţii , care vor influenţa sectorul economic prin faptul că se vor face investiţii în infrastructura rutieră, în sănătate şi în rezolvarea problemelor satului românesc.
Creştere economică de 1,5 la sută
Comisiile parlamentare continuă dezbaterile la proiectul bugetului de stat şi la cel al asigurărilor sociale de anul viitor.
Prin proiectul de buget pentru 2011, majoritatea ordonatorilor de credit primesc sume mai mici decât cele prevzute în bugetul de anul trecut.
Reducerile cele mai importante se înregistrează dintre ministere la săntate, afaceri externe, apărare şi economie.
Printre ministerele care au alocati mai mulţi bani decât în 2010 se numără cele ale mediului, muncii, agriculturii, transporturilor şi dezvoltării regionale.
Bugetul este construit luând în calcul o creştere economică, anul viitor, de 1,5%, o rată a inflaţiei la final de an de 3,2%, un curs mediu de schimb de 4,21 lei pentru un euro, dar şi o rată estimată a şomajului de 6,8 procente.