Germania va aprecia "echitabil" realizările României privind aderarea la Schengen
Cancelarul german, Angela Merkel, a discutat cu preşedintele României, Traian Băsescu, printre altele, şi despre accesul României la Spaţiul Schengen şi strategia ţării noastre pentru integrarea romilor.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 12 Octombrie 2010, 15:24
Germania va aprecia echitabil realizările României din ultimii ani în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, cancelarul german Angela Merkel, după o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu.
"Am promis domnului preşedinte că Germania, în ceea ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen, va aplica o apreciere echitabilă a celor realizate în ultimii ani şi, pe această bază, vom hotărî în noiembrie sprijinul pentru drumul României în direcţia unor controale mai severe la graniţe", a spus Merkel.
Cancelarul german şi preşedintele României au vorbit şi despre importanţa fondurilor europene pentru dezvoltarea economică a României.
"Am discutat despre felul în care România poate să folosească mai bine fondurile europene, să absoarbă fondurile, pentru că aceste fonduri pot să contribuie la dezvoltarea economică şi Germania poate să acorde şi asistenţă în acest sens. Am abordat şi domeniul de justiţie pentru întreprinzători germani care doresc să investească şi pe viitor în România".
Şefa Executivului de la Berlin a subliniat necesitatea transparenţei în domeniul Justiţiei în România pentru investitorii germani care doresc să dezvolte afaceri aici.
"Am abordat şi domeniul Justiţiei. Pentru întreprinzătorii germani care doresc să investească şi pe viitor în România este important să existe transparenţă acreditată în acest domeniu. Domnul preşedinte a subliniat că o serie de norme legale au fost implementate", a mai spus oficialul german.
Cancelarul german a mai precizat că procesul de restructurare început din România merită o recunoaştere foarte mare şi a calificat măsurile de reducere a efectelor crizei economice, ca fiind "destul de dure.
"Am discutat despre efectele crizei economico-financiare şi eu ştiu că în România, în momentul de faţă, sunt aplicate nişte măsuri destul de dure. Eu cred, aşa cum şi domnul preşedinte, odată create structurile, acest lucru ar constitui o bază pe care se poate construi o creştere economică, dar acest proces de restructurare în România merită totuşi o recunoaştere foarte mare", a spus Angela Merkel.
Pe agenda convorbirilor de la Cotroceni s-au numărat şi probleme legate de strategia energetică a Uniunii Europene, preşedintele României, Traian Băsescu aducând în discuţie proiectele Nabucco şi AGRI.
"Am avut discuţii pe o paletă largă de subiecte, cum ar fi relaţia bilaterală, necesitatea creşterii nivelului de performanţă a justiţiei româneşti, în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare, probleme legate de accesul României în Spaţiul Schengen, strategia energetică a Uniunii Europene şi susţinerea pentru Proiectul Nabucco, dar şi luarea în considerare a Proiectului AGRI, Strategia Dunării, Summitul NATO şi Summitul OSCE din acest an, Balcanii de Vest şi, de asemenea, ne-am oprit asupra problematicii legate de Republica Moldova", a enumerat Traian Băsescu.
După convorbirile oficiale, Traian Băsescu i-a prezentat Angelei Merkel Palatul Cotroceni, cei doi intrând pentru câteva minute şi în biserica din curtea palatului, recent reconstruită.