Germania sprijină aderarea treptată a României la Schengen
Ministrul german de externe susține că o decizie privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schenghen ar trebui luată în septembrie.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 16 Aprilie 2012, 19:24
Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a spus că Germania sprijină aderarea treptată a României la spațiul Schengen, iar o decizie în acest sens ar trebui luată în septembrie.
"Împreună cu partenerii din UE am înaintat o propunere de compromis care prevede o aderare treptată, o deschidere treptată a Spaţiului Schengen. Din punctul nostru de vedere trebuie să fie luată o decizie în septembrie. Până atunci, Comisia Europeană va mai edita un raport privind progresele Bulgariei şi României în ceea ce priveşte deficitele, în ceea e priveşte statul de drept, şi aici propriile eforturi sunt importante şi aşa a fost confirmat şi de omologul meu român. Vreau să repet foarte clar şi la adresa ziariştilor din România, pentru că este important pentru dumneavoastră şi asta este o întrebare importantă. Germania va sprijini România pe drumul spre Spaţiul Schengen", a spus Westerwelle care a avut luni o întrevedere cu ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, aflat la Berlin.
Diaconescu a reiterat că România se concentrează pe măsurile necesare pentru îndeplinirea criteriilor de aderare la spațiul Schengen.
"Am înţeles că o decizie politică corespunzătoare va ţine seama inclusiv de valorile privind funcţionarea sistemului judiciar al statului de drept pe Mecanismul de Control şi Verificare. Şi din acest punct de vedere dorim ca atât până în iunie, la Consiliul european, cât şi până în septembrie toate aceste aşteptări să fie complinite. Aşa cum rezultă dintr-o evaluare preliminară a monitorizării făcute de experţii Comisiei Europene, sistemul judicar românesc se află în faza ireversibilităţii măsurilor de reformă şi modernizare. Deci din acest punct de vedere nu anticipez în România niciun fel de pas înapoi în ceea ce priveşte dinamica rezolvării problemelor cu care se mai confruntă sistemul judiciar", a spus Diaconescu la finalul întrevederii cu omologul său german.
El a precizat să decizia care se va lua în septembrie în privința aderării României la Schengen va respecta interesele, dar și evaluările suverane ale fiecărui stat membru.
România și Germania, colaborare excelentă
Cei doi miniştri au subliniat cu satisfacţie stadiul excelent al colaborării în plan politic şi economic dintre România şi R.F. Germania, evidenţiat de contactele frecvente la nivel înalt din ultimii ani şi de consolidarea poziţiei Germaniei de prim partener comercial al României.
La sfârşitul anului 2011, volumul schimburilor bilaterale cu R.F. Germania a depăşit 17 miliarde euro, înregistrând o creştere cu 25% faţă de anul precedent.
Cu această ocazie, şeful diplomaţiei române a reiterat determinarea guvernului român de a asigura un climat favorabil pentru investitorii străini şi a invitat partea germană să-şi sporească prezenţa investiţională în ţara noastră, cu precădere în sectoarele energetic, bancar, infrastructură, dezvoltare regională.
Ministrul Diaconescu a evidenţiat totodată contribuţia importantă a minorităţii germane din România, respectiv a comunităţii româneşti din Germania la dezvoltarea relaţiilor bilaterale.
Convorbirile celor doi miniştri au inclus şi teme precum guvernanţa economică, perspectivele financiare ale UE, politica de vecinătate a UE în spaţiul estic, securitatea energetică. De asemenea, au fost menţionate posibilităţile de dezvoltare a unor proiecte împreună cu partenerii germani sub egida Strategiei UE pentru regiunea Dunării.
Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a avut luni o întrevedere cu omologul său german, Guido Westerwelle, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează la Berlin, în perioada 16-17 aprilie 2012, vizită ce are loc în contextul marcării, la 21 aprilie 2012, a 20 de ani de la semnarea Tratatului pentru cooperare prietenească şi parteneriat european de către România şi R.F. Germania, informează un comunicat al MAE.