Germania nu ne vrea în Schengen
Germania a anunţat că va împiedica aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, deşi, potrviit ministrul de externe român, Titus Corlăţean, ţara noastră a îndeplinit criteriile de aderare.
Articol de Dan Georgescu, 04 Martie 2013, 07:14
Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat publicaţiei "Der Spiegel" că Berlinul îşi va folosi dreptul de veto, dacă România şi Bulgaria vor insista la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne pentru stabilirea unei date a primirii în Spaţiul Schengen.
El a mai spus că nici posibilitatea unei aderări parţiale, cu frontierele aeriene şi maritime, nu mai este de actualitate.
Ministrul german de interne a făcut aceste declaraţii pe fondul unor dezbateri aprinse legate de imigraţia unor etnici romi din România şi Bulgaria.
Responsabilul german a mai afirmat că ţara sa trebuie să ia măsuri efective de oprire a imigraţiei persoanelor care vin: "pentru a încasa ajutoare sociale, abuzând astfel de dreptul de liberă circulaţie" -a informat corespondentul RRA Mălina Andronescu
Corlăţean: România a îndeplinit toate criteriile de aderare la Spaţiul Schengen
România a îndeplinit toate criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, conform acquis-ului în domeniu, fapt recunoscut de toate statele membre şi stipulate în concluziile adoptate de Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 9 iunie 2011.
Într-un comunicat de presă comun difuzat,duminică, Ministerul Afacerilor Externe şi cel de Interne au precizat că din acest motiv este oportun ca subiectul aderării României la Spaţiul Schengen să se regăsească pe agenda Consiliului JAI din 7 - 8 martie.
Într-un interviu acordat postului ANTENA 3, ministrul de externe, Titus Corlăţean, a reafirmat că procesul de aderare trebuie să depindă numai de criteriile stipulate în mod clar în acquis-ul Schengen.
"O UE construită pe un set de reguli, care trebuie respectate de toţi membri săi, reprezintă fundamentul existenţei noastre europene. Dacă noi respectăm aceste reguli, dacă noi respectăm criteriile, cu vârf şi îndesat şi cu măsuri suplimentare, cu foarte multe eforturi, cu foarte multe sacrificii, cu investiţii financiare uriaşe, atunci este dreptul nostru să fim respectaţi, este dreptul nostru ca această decizie să fie adoptată. Dacă există alte considerente politice, care - atenţie! - nu au legătură cu setul de obiective foarte clar definite de acquis-ul comunitar, de Tratatul Uniunii Europene, pentru a adera la Spaţiul Schengen, noi nu le acceptăm", a fost replica ministrului Titus Corlăţean.