Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Geoană: Voi fi "o voce raţională și practică"

Senatorul Mircea Geoană susține că nici actuala Putere şi nici actuala Opoziţie nu îl reprezintă, iar prin votul său, în Senat, va încerca să fie o voce rațională în interesul cetățenilor.

Geoană: Voi fi "o voce raţională și practică"

Articol de Angela Bârgoan, 02 Aprilie 2012, 16:24

Senatorul Mircea Geoană a precizat, luni, la Radio România Actualităţi, că nu a primit oferte nici din partea opoziției, nici din partea puterii pentru a-i ajuta, prin votul său, să-și asigure o majoritate în Senat.

Senatorul spune că își va acorda votul în funcție de subiectul care se discută.

”Nu mi s-au făcut şi sunt convins că lumea mă cunoaşte suficient de bine, ca să ştie că nu sunt un om care să-mi schimb opiniile uşor. Nici actuala putere şi nici actuala opoziţie nu mă reprezintă şi, din păcate, nu reprezintă o parte importantă a cetăţenilor României, şi voi încerca, în Senat, aşa cum am încercat să o fac de fiecare dată, să reprezint interesele celor care m-au trimis în Senat şi să încerc să fiu o voce raţională şi practică, pentru a face ca puterea, aflată acum într-un moment foarte delicat, început de degringoladă, să înţeleagă că insolenţa nu duce nicăieri, iar celor din opoziţie să le spun că indolenţa nu duce nicăieri”, a declarat Mircea Geoană.

În opinia lui Mircea Geoană, votul său nu este ”unul de aur” pentru că se vor schimba multe în economia politică a Parlamentului.

”Deci, voi face ceea ce face un om care înţelege momentul complicat prin care trece ţara şi voi folosi votul meu - vot de aur, spun unii, nu cred că e de aur, pentru că se vor schimba probabil multe în economia politică a Senatului şi a Parlamentului - în interesul oamenilor. Voi vota în favoarea oricărui proiect care să conducă la asanarea vieţii publice şi politice din România”, a subliniat senatorul.

Legea finanțării partidelor politice, o prioritate

Mircea Geoană a reamintit că Mişcarea "România noastră", a cărei membru fondator este, a lansat în dezbatere publică şi va avea, săptămâna viitoare, o dezbatere mai aplicată, cu privire la modificarea Legii finanţării partidelor politice.

”Consider şi considerăm - şi cred că toată lumea este de acord - că acolo este sursa principală a răului. Orice temă legată de transparenţă, de bună guvernare o voi susţine fără ezitare în Senat şi în afara Senatului, în ţară sau în străinătate, la mine în Dolj sau undeva la Dorohoi sau la Satu Mare sau la Baia Mare. Acolo unde va exista sprijin pentru iniţiativele mele, de exemplu, cum e cazul Legii finanţării partidelor, acolo puteţi fi siguri că am să fiu alături de cei care pot alcătui, poate, o majoritate ad hoc, funcţie de subiectul pe care îl discută”, a insistat Mircea Geoană.

Renunțarea la greva parlamentară denotă inconsecvență

În ceea ce privește anunțul USL privind renunţarea la greva parlamentară în momentul în care vor obţine o majoritate în Senat, Mircea Geoană apreciază că ”este puţin neserios ceea ce spune opoziţia”.

”Pe de o parte, au formulat nişte condiţii obligatorii, pe care puterea trebuie să le îndeplinească pentru a se reîntoarce în Parlament şi, brusc, când miroase a putere şi a majoritate, le sticlesc ochii şi spun: "Ce-ar fi să ne întoarcem în Parlament, pentru că acum avem majoritate?". S-a schimbat ceva pe fond? S-a schimbat doamna Anastase, de la Cameră? S-au schimbat condiţiile? Sunt traseiştii din ultima perioadă mai buni decât traseiştii răi de dinainte? Adică, este ceva care denotă o puternică lipsă de consecvenţă. Eu nu spun că nu trebuie să se întoarcă în Parlament. Eu cred că este o prostie ca să stai şi să transformi Senatul şi Parlamentul într-un sanatoriu. Şi aşa, lumea are o impresie proastă despre Parlament, dar ideea că se întorc în Senat pentru că au majoritate nu cred că este o idee care să fie credibilă sau coerentă cu ceea ce au declarat public, până acum”, a explicat Mircea Geoană.

În opinia lui Mircea Geoană, subiecte importante pentru ţară, cum este tema resurselor naturale ale României, problema resurselor de cupru, probleme legate de planul cu privire la majorarea salariilor pentru bugetari, ar fi putut constitui un motiv pentru revenirea la lucrările Parlamentului.

”Adică, poţi găsi formule un pic mai inteligente, de a găsi un pretext să te întorci în Parlament; altul, decât a spune că este majoritate. Şi, dacă nu e majoritate, ce se întâmplă? Rămâi în continuare în grevă?”, a subliniat Mircea Geoană.

”Nu voi ezita să susțin o moţiune de cenzură utilă şi interesantă”


În ceea ce privește susținearea unei posibile moțiuni de cenzură anunțate de către USL, Mircea Geoană spune că votul său va depinde de conținutul respectivului document.

”Eu îmi rezerv dreptul, şi e dreptul meu suveran - şi e dreptul meu moral, politic, cetăţenesc şi mandatul pe care l-am primit - să votez în interesul omului obişnuit. Deci, dacă va exista, să spunem, din partea opoziţiei, o ideea bună, poate să fie o moţiune de cenzură utilă şi interesantă, nu am să ezit să o susţin. Va fi din partea puterii sau ce a mai rămas din majoritatea care susţine actuala putere, o idee interesantă, bună, de relansare economică, de soluţii pentru locuri de muncă.... Nu mai am, să zic, jugul ideologic sau partizanatul obligatoriu, pe care apartenenţa la o structură sau la alta mi le dădeau până acum; acolo e o disciplină a votului. Intenţionez să rămân independent până la sfârşitul acestui mandat, intenţionez să sprijin independenţi câţi mai mulţi cu putinţă - şi la locale, şi la parlamentare - şi cred că această formă de scuturare, de un anumit tip, mai iobag, de a face politică, este bun pentru ţară”, a explicat Mircea Geoană.

”Este foarte târziu pentru a mai vorbi despre anticipate”


Mircea Geoană este de părere că se poate, eventual, vorbi de o formă de Guvern de serviciu, dacă, eventual, moţiunea de cenzură ar trece, dar în ceea ce privește declanşarea de alegeri anticipate se intră deja în nişte termene constituţionale destul de stricte.

”Deci poţi să întruneşti condiţiile de a avea două guverne succesive care să cadă în Parlament, să nu aibă susţinere parlamentară, dar, până la urmă, cel care dă cu băţul şi declanşează, la sensul propriu, alegerile anticipate, este preşedintele României şi nu cred că există vreun interes din partea actualei puteri”, a mai declarat Mircea Geoană.

În opinia lui Mircea Geoană, până în 2014 se vor schimba foarte multe lucruri în România şi ceea ce pare să fie astăzi un joc relativ clar din punct de vedere politic şi electoral va fi în mod dramatic schimbat.

”Şi nu vă ascund faptul că avem ambiţia şi am ambiţia să joc un rol şi să jucăm un rol, astfel încât şi după alegerile parlamentare viitoare să avem un Parlament mai în regulă decât cel pe care îl avem astăzi, şi în guvernarea viitoare să putem să venim cu mai multă transparenţă şi cu mai mult profesionalism şi, de ce nu, să avem o ofertă pentru România şi în 2014”, a afirmat Mircea Geoană.

Crin Antonescu, ”un politician care are şi sceptrul măririi şi al decăderii într-o singură mână”


Invitat la Radio România, Mircea Geoană a caracterizat, la solicitarea moderatorului și principalii actori de pe scena politică: Monica Macovei- ”Intransigentă”, Ion Iliescu - ”Veşnic şi, din păcate, neschimbat”, Traian Băsescu- ”Încăpăţânat”, Cristian Preda- ”Prea bun pentru PDL”, Elena Udrea- ”Extrem de ambiţioasă”, Crin Antonescu- ”Un politician care are şi sceptrul măririi şi al decăderii într-o singură mână”, Emil Boc- ”Un posibil candidat pentru Primăria Clujului”, Călin Popescu Tăriceanu- ”Un prim-ministru solid”, Mircea Geoană- ”Prietenul dumneavoastră”.

Etichete : geoana senat motiune usl
Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Știri 19 Noiembrie 2024, 16:24

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă

În premieră pentru România, se va putea urmări în timp real centralizarea voturilor, iar rezultatele finale vor fi cunoscute...

Pregătirile pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale intră în linie dreaptă
Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Știri 18 Noiembrie 2024, 22:19

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a primit la sediul de la Bruxelles pe premierul Marcel Ciolacu.

Mark Rutte: România aduce o întărire a flancului estic
Întâlnire Marcel Ciolacu -  Mark Rutte
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:58

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte

Securitatea României, securitatea la Marea Neagră, întărirea flancului estic, războiul din Ucraina sunt doar câteva dintre...

Întâlnire Marcel Ciolacu - Mark Rutte
Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Știri 18 Noiembrie 2024, 11:51

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților

Noul Cod Silvic va descuraja furtul de masă lemnoasă şi va încuraja crearea centurilor verzi în jurul oraşelor, potrivit unor...

Proiectul noului Cod Silvic intră la vot în Camera Deputaților
Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Știri 15 Noiembrie 2024, 09:03

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania

Şeful statului român va avea convorbiri şi cu cancelarul federal, Olaf Scholz, şi cu preşedintele Bundestagului.

Preşedintele Klaus Iohan, vizită oficială în Germania
Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
Știri 15 Noiembrie 2024, 08:59

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025

Potrivit oficialilor, prin această decizie, România se alătură trendului european de susţinere a creşterii veniturilor pentru...

Salariul minim pe economie va creşte la 4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025
România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:19

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții

Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții la alegerile prezidențiale și parlamentare, cel mai mare număr de...

România în anul electoral 2024. Românii din străinătate vor putea vota în 950 de secții
BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București
Știri 12 Noiembrie 2024, 15:16

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București

BEC a luat mai multe măsuri pentru organizarea și desfășurarea consultărilor locale convocate la aceeași dată cu un scrutin...

BEC va totaliza numărul de voturi exprimate la refendumul din București