Geoană îi cere şefului Executivului să retragă proiectul Legii educaţiei
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a trimis sâmbătă, o scrisoare premierului Boc, prin care îi cere oficial să retragă Legea educaţiei din traseul legislativ.
Articol de Simona Mihăescu, 13 Noiembrie 2010, 13:22
El susţine în documentul trimis premierului, că interpretarea corectă a deciziei CCR este aceea că asumarea răspunderii Guvernului pe acest proiect este neconstituţională.
Liderul PSD invoca în scrisoarea sa, argumentele CCR cuprinse şi în motivarea deciziei publicată vineri.
Geoană aminteşte că, înaltul for a stabilit existenţa unui conflict constituţional între Parlament şi Guvern şi faptul că angajarea răspunderii Guvernului pe un proiect aflat încă în traseu legislativ la Senat "nu îşi găseseşte nicio motivare".
Preşedintele Senatului mai spune că, CCR nu a reţinut nici condiţia urgentei adoptării a acestei legi, nici argumentul privind existenţa unui blocaj în cadrul dezbaterilor parlamentare.
"Curtea observă şi reţine că acceptarea ideii potrivit căreia Guvernul îşi poate angaja raspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii, ar echivala cu transformarea acestei autoritaţi în autoritate publică legiuitoare, concurentă cu Parlamentul în ceea ce priveste atribuţia de legiferare", invoca Geoană în scrisoarea sa unul din argumentele prezentate de CCR.
În aceste condiţii, Geoană îi atrage atenţia premierului ca interpretarea corectă a deciziei CCR este aceea ca asumarea raspunderii pe acest proiect este neconstituţională, deci procedura trebuie stopată.
"Prin decizia nr. 1431/2010, Curtea a statuat cu claritate neconstituţionalitatea procedurii angajării răspunderii Guvernului în privinţa proiectului legii educaţiei naţionale. Aceasta înseamnă că decizia Curţii trebuie respectată în egală măsură de Parlament şi de Guvern", îi scrie Geoană lui Boc.
La final, preşedintele Senatului invocă argumentul judecătorilor CCR care spuneau ca "buna desfăşurare a procesului de legiferare şi atingerea finalitaţii sale, respectiv realizarea actului de guvernare în conformitate cu voinţa poporului, exercitată prin reprezentanţii săi, care constituie Parlamentul, este condiţionată şi de colaborarea dintre Guvern si Parlament".
În acest context, Geoana îi cere şefului Executivului să retragă proiectul Legii educaţiei.
"De aceea, având în vedere decizia nr. 1431 din 3 noiembrie 2010, precum şi argumentele prezentate în motivaţia acesteia, prin care Curtea a constatat că angajarea răspunderii Guvernului (...) asupra proiectului Legii educaţiei naţţionale este neconstituţională şi a declanşat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern si Parlament, conflict declanşat de catre Guvern, vă solicităm să retrageţi din procesul legislativ proiectul legii educaţiei naţionale", conchide preşedintele Senatului.