Geoană: Există semne de întrebare privind votul în diaspora la alegerile din 2009
Fostul candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană, a declarat că există mai multe semne de întrebare cu privire la modul în care s-a desfăşurat scrutinul în secţiile speciale de vot şi în diaspora.
Articol de Iulia Gherman, 24 Mai 2017, 08:49
Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 va continua săptămâna viitoare audierea mai multor politicieni şi diplomaţi implicaţi în scrutinul de acum opt ani.
Fostul şef al SRI, George Maior, va fi audiat la 6 iunie.
Ieri au venit în faţa parlamentarilor fostul candidat PSD, Mircea Geoană, şeful de campanie al acestuia, Viorel Hrebenciuc, preşedintele de la acea vreme al Autorităţii Electorale Permanente, Octavian Opriş şi vicepreşedintele Marian Muhuleţ.
Fostul candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană, a declarat în timpul audierilor că există mai multe semne de întrebare cu privire la modul în care s-a desfăşurat scrutinul în secţiile speciale de vot şi în diaspora şi că la acel moment au existat persoane din zonele cheie ale sistemului politic şi administrativ al ţării asupra cărora are suspiciuni că au influenţat rezultatul acelor alegeri.
Mircea Geoană nu a dat nume, dar a declarat că a fost un dialog permanent şi aproape instituţionalizat între reprezentanţi de frunte din organizaţiile de partid şi lideri politici, inclusiv din PSD.
Şi şeful său de campanie electorală, Viorel Hrebenciuc, a subliniat în faţa membrilor comisiei parlamentare de anchetă că rezultatul scrutinului prezidenţial din 2009 a fost fraudat pentru că au fost secţii în care au votat în 14 ore peste 1050 de persoane, în special în cele organizate în afara graniţelor ţării.
Fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, Octavian Opriş, a precizat că aşa cum reise din actele asumate şi semnate de persoanele cu atribuţii în domeniu, alegerile din 2009 s-au desfăşurat în mod normal, toate documentele trecând pragul legalităţii.
Octavian Opriş a spus, pe de altă parte, că vicepreşedintele Autorităţii din acea perioadă, Ana Maria Pătru, avea o afinitate pentru PDL.
El a spus, totodată, că nu i s-a părut corect modul în care s-a desfăşurat scrutinul la Ambasada României de la Paris.