Gazele de şist, între legislaţie şi impactul asupra mediului
Organizaţiile neguvernamentale atrag atenţia asupra impactului pe care acest proces l-ar avea asupra mediului, a apei folosite populaţie şi a terenurilor agricole care ar fi scoase din uz.
Articol de Radio România, 19 Martie 2013, 09:55
Tema exploatării gazelor de şist a provocat dezbateri aprinse între reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, ai unor organizaţii neguvernamentale şi parlamentari.
Discuţiile s-au axat pe legislaţia slabă pe care o are ţara noastră în acest domeniu, precum şi pe acordurile petroliere de concesiune pe care compania americană Chevron le-a obţinut pentru exploatarea zonelor de interes.
Directorul general al Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, Dorin Cojocaru, a declarat că americanii nu pot desfăşura nicio activitate atât timp cât autorităţile locale nu dau avizele necesare.
"Au o perioadă de cinci ani pentru faza de explorare. Acordul total este pentru 30 de ani. Urmează că, dacă se găseşte, să poată să treacă, eventual, la dezvoltare şi exploatare. La momentul de faţă legislaţia de mediu existentă în România eu zic că este acoperitoare din punct de vedere al acestor monitorizări şi exploatări ale gazelor neconvenţionale. Se poate şi înăspri, se poate şi modifica, dar o certitudine este foarte clară: agenţia, la momentul de faţă, a dat aceste acorduri pentru a putea desfăşura o activitate de operaţiuni petroliere în zonă", a spus Sorin Cojocaru.
Vocile care se pronunţă împotriva exploatării gazelor de sist au atras atenţia asupra impactului pe care acest proces l-ar avea asupra mediului, a apei folosite populaţie şi a terenurilor agricole care ar fi scoase din uz.
De asemenea, Legea petrolului este incompletă, iar statul român ar ieşi în pierdere, susţin reprezentanţii unor organizaţii nonguvernamentale.
"Noi nu avem o reglementare în Legea petrolului în ceea ce priveşte zăcămintele neconvenţionale. Nu avem o reglementare onestă şi etică pentru ceea ce înseamnă interesul statului român, atât timp cât redevenţa este una simbolică, nesemnificativă, iar statul român va rămâne cu problema poluării, problema de mediu şi, mai ales pentru că s-a discutat în contextul securităţii naţionale, vom avea probleme legate de securitatea alimentară şi cea a alimentărilor cu apă potabilă", a spus vicepreşedintele Partidului Verde, Georgeta Ionescu.