Furtul de echipamente militare reprezintă "o situaţie periculoasă"
Fostul ministru al apărării, Sorin Frunzăverde, îi acuză de neglijenţă pe cei care trebuiau să păzească echipamentele dispărute dintr-un tren care transporta armament spre Bulgaria.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 18 Iulie 2011, 12:57
Prim-vicepreşedintele PDL şi fost ministru al apărării, Sorin Frunzăverde, a declarat că orice furt de echipamente militare reprezintă o situaţie periculoasă .
El i-a criticat pe cei zece jandarmi care au asigurat paza transportului special .
"Este o anchetă în derulare, cred că este multă neglijenţă din partea celor care trebuiau să păzească aceste focoase şi cred că Jandarmeria va fi în stare să ia măsurile necesare. Destul de rar se întâmplă asemenea lucruri", a spus Frunzăverde.
Întrebat cât de periculoasă este situaţia furtului de focoase, Sorin Frunzăverde a precizat că în general "să pierzi sau să se fure echipamente militare reprezintă o situaţie periculoasă".
"Nu situaţia în sine legat de aceste focoase, dar în general să pierzi sau să se fure echipamente militare reprezintă o situaţie periculoasă", a spus Frunzăverde.
Sorin Frunzăverde a apreciat că ancheta va stabili a cui este culpa în cazul furtului de focoase.
"E clar că ancheta va stabili a cui este culpa şi de aici ce sancţiuni se impun", a adăugat Sorin Frunzăverde.
Cercetările, în desfăşurare
Procurorii militari continuă ancheta în cazul dispariţiei a patru lăzi în care se aflau câte 16 focoase pentru rachete, dintr-un tren care se deplasa dinspre Braşov spre Bulgaria.
Parchetul General a început urmărirea penală pentru furt calificat în dauna avutului privat, în cazul dispariţiei celor patru cutii cu focoase.
Potrivit unui comunicat, procurorii Parchetului Militar au făcut mai multe investigaţii în acest caz, iar la nivelul tuturor instituţiilor implicate s-au format echipe speciale pentru continuarea cercetărilor
Lipsa părţilor componente ale rachetelor a fost descoperită, sâmbătă după-amiază, în gara Giurgiu.
Zece jandarmi păzeau acest transport care, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, avea toate licenţele de export necesare.
Reprezentanţii Jandarmeriei au precizat că, în paralel cu cercetările procurorilor militari, a fost declanşată şi o anchetă administrativă internă.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a dat asigurări că focoasele furate nu constituie un pericol decât dacă ar fi asamblate într-un sistem.
"Aceste componente în mod unitar nu prezintă pericol. Ele fac parte dintr-un sistem şi doar integrate într-un sistem pot deveni periculoase, funcţionale. Tocmai de aceea se alege, în cazul transporturilor speciale de armament, nu se transportă sisteme întregi, ci componente pentru a evita situaţii de genul ăsta", a spus Militaru într-o conferinţă de presă.
Producătorul materialelor militare dispărute, Societatea Comercială Tohani-Zărneşti, din subordinea Companiei Naţionale ROMARM, a anunţat că responsabilitatea asupra transportului şi securităţii mărfii i-a revenit beneficiarului, respectiv firmei bulgăreşti Sage Consultants.
Potrivit sursei citate, partenerul extern a încheiat un contract cu o companie din România care era obligată, conform contractului, să asigure transportul şi securitatea lui pe teritoriul ţării noastre.
Corespondentul Radio România la Sofia, Petio Petkov, transmite că firma este una dintre cele aproximativ 100 de companii bulgăreşti care se ocupă cu comerţul cu armament şi că are toate avizele necesare pentru a face acest tip de afacere.