Frunzăverde, declanşatorul exodului din PDL
În doar câteva zile, principalul partid de la Putere a pierdut zeci de membri. Cel care a declanşat exodul din PDL este fără îndoială, fostul prim-vicepreşedinte al PDL, Sorin Frunzăverde.
Articol de Simona Mihăescu, 02 Aprilie 2012, 14:10
De câteva zile PDL-iştilor nu le merge bine. Ba dimpotrivă, le merge chiar foarte rău.
Cel care a declanşat tăvălugul plecărilor din PDL, Sorin Funrzăverde, este chiar unul dintre "greii partidului", unul dintre fondatorii Partidului Democrat şi care ocupa a doua poziţie în partid, şi anume cea de prim-vicepreşedinte al PDL.
Acesta a declarat pe 27 martie, într-o zi de marţi, "neagră", pentru PDL-işti, că va candida ca membru PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
"Voi candida ca membru PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin, din partea USL. Aşa cum mi s-a propus astăzi, voi deveni vicepreşedinte al PNL. Nu poţi să candidezi pentru funcţia asta fără să fii membru PNL", a precizat Frunzăverde.
Dacă liderul PDL ar fi plecat singur din partid, poate şocul nu ar fi fost atât de mare pentru cei aflaţi în barca puterii.
Realitatea demonstrează, însă, faptul că Frunzăverde nu a plecat cu "mâna goală" ci cu majoritatea primarilor PDL din judeţul Caraş-Severin.
Astfel şi-au anunţat plecarea din formaţiunea condusă de Emil Boc, 38 din cei 42 de primari, toţi cei 16 consilieri judeţeni, câteva sute de consilieri locali şi cei trei parlamentari - doi deputaţi şi senatorul Iosif Secăşan, cel care prin trecerea la PNL va modifica balanţa în Senat în favoarea actualei opoziţii care preia majoritatea.
Cei doi deputaţi urmează să-şi definitiveze deciziile.
Sorin Frunzăverde şi-a încheiat practic socotelile cu PDL în două etape: sâmbătă, în ultima zi de martie, şi-a anunţat demisia din cele două funcţii politice, de preşedinte al PDL Caraş-Severin şi prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat Liberal, iar luni, fostul democrat-liberal a demisionat şi din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
Ce lasă în urmă plecarea lui Frunzăverde:
Senatul, călcâiul lui Ahile
Plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL are costuri uriaşe pentru democrat liberali în Senat.
Astfel, în Senat, puterea a pierdut majoritatea în favoarea USL, după ce senatorul Iosif Secăşan a părăsit PDL-ul şi a trecut la PNL urmându-l pe Frunzăverde.
La un simplu calcul, împreună cu parlamentarii UDMR, Puterea va rămâne cu 65 de senatori, plus independentul Iulian Urban.
Având în vedere aceste calcule, locul întâi ca raport de putere în Senat revine USL-ului, care numără 67 de senatori, alături de independentul Mircea Geaonă.
Asta înseamnă că Puterea nu va reuşi să-şi treacă legile prin Senat.
Situaţie complicată la Camera Deputaţilor
La Camera Deputaţilor, dacă Gheorghe Hogea şi Valentin Rusu pleacă alături de Frunzăverde, efectele se vor vedea la vot.
Astfel că, dacă până acum PDL număra 119 deputaţi, plecarea celor doi, plus alte două plecări la început de lună, ale lui Avram Marian şi Iftimie Dragoş, la care se adaugă şi numirea lui Gheorghe Albu la Comisia Naţională a valorilor Mobiliare, coboară numărul aleşilor portocalii la 114.
Tot arcul guvernamental ar avea astfel 166 de parlamentari, iar cvorumul necesar este de 164.
Cine mai pleacă din PDL?
Darius Vâlcov
Coincidenţă sau nu, tot pe 27 martie, în aceaşi zi de marţi, un alt democrat liberal, nu de notorietatea lui Frunzăverde, dar cu o funcţie importantă în PDL, preşedintele Organizaţiei PDL Olt şi primarul municipiului Slatina,Darius Vâlcov demisionează din funcţia de preşedinte al PDL Olt.
El şi-a motivat decizia prin faptul că nu a primit sprijin din partea Guvernului pentru derularea unor proiecte la nivelul Municipiului Slatina.
La nici o săptămână de la schimarea de traseu a lui Frunzăverde, Darius Vâlcov anunţă că trece la PSD şi că va candida pentru un nou mandat pe listele USL.
Motivul invocat de Vâlcov este "modul în care Guvernul PDL a considerat că trebuie să se comporte cu locuitorii municipiului Slatina şi ai judeţului Olt".
Vicepreşedintele PDL, Mihaela Popa, deocamdată demisie doar din BPN
Mihaela Popa
Un alt lider al partidului, care a făcut publice rezervele sale cu privire la modul în care este condus partidul şi la consecinţele plecării lui FrunzăVerde din PDL este vicepreşedintele PDL, senatorul Mihaela Popa.
Aceasta anunţase, pe blogul său, că intenţionează să demisioneze din funcţia pe care o deţine, din cauză că alegerile de la Convenţia PDL din 14 - 15 mai 2011 nu ar fi fost corecte.
Ea a susţinea că zvonurile conform cărora "delegaţii la Convenţie ar fi fost obligaţi să îşi fotografieze votul pentru Emil Boc" i-au fost confirmate de afirmaţiile preşedintelui PDL, potrivit căruia ar fi "acceptat"ca demisionarul Sorin Frunzăverde să facă parte din conducerea partidului.
Nemulţumirile vicepreşedintelui PDL au culminat luni, când aceasta a anunţat că demisionează din Biroul Permanent al Partidului Democrat Liberal.
"Mi-am dat demisia dintr-un BPN care a fost acceptat, nu ales prin vot liber", a declarat senatorul PDL, Mihaela Popa.
Ea a dezaprobat modul în care a fost format actualul BPN şi a susţinut că acest demers ar fi încălcat "exerciţiul democratic".
Totodată, Mihaela Popa a subliniat faptul că nu poate fi construită o democraţie reală fără a avea un exerciţiu democratic în partidul de guvernământ.
Excluderi din partid în vreme de exod
Este evident că în PDL lucrurile nu merg bine.
De parcă nu ar fi fost suficiente recentele demisii din partid, conducerea Biroului Permanent al PDL a decis excluderea lui Cristian Preda din partid.
Cristian Preda
Sancţiunea a venit după ce şi-a exprimat europarlamentarul PDL şi-a făcut publică nemulţumirea legată de nominalizarea lui Silviu Prigoană la Primăria Capitalei.
Decizia a fost luată, luni, cu 30 de voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă", iar un vot a fost nul.
Hotărârea finală ar urma să fie luată de Consiliul Naţional de Coordonare al PDL.
Deputatul PDL, Silviu Prigoană este cel care a cerut excluderea lui Preda.
Excluderea lui Cristian Preda este, însă, departe de a linişti apele în PDL.
Nemulţumirile legate de modul în care este condus partidul de guvernare apar aproape zilnic şi mulţi dintre cei care furnizează "pe surse" informaţii ziariştilor sunt siguri că zilele lui Emil Boc la preşedinţia partidului, ar fi numărate.