Fregata Ferdinand, gata de misiune
Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Aurel Popa, a declarat, miercuri, că nu există limitări tehnice pentru misiunea Fregatei Ferdinand de impunere a embargoului asupra Libiei. FOTO: Agerpres
Articol de Alina Dobrinescu, 30 Martie 2011, 15:38
Şeful Forţelor Navale, Aurel Popa, susţine că fregata care va pleca în misiune în Mediterană este acceptată de NATO şi că echipajul este pregătit pentru misiuni ca aceea pe care Alianţa o desfăşoară în prezent împotriva Libiei, dar a admis că nava necesită modernizare din punctul de vedere al armamentului şi al îmbunătăţirii senzorilor.
"Fregata 221 este pregătită din punct de vedere tehnic, din punct de vedere al echipajului şi atunci când este necesar, va pleca în termenul stabilit. Important este să se cunoască că această fregată participă de ani de zile la operaţia de interdicţie maritimă. Embargoul este o etapă a operaţiei sau se desfăşoară în cadrul operaţiei de interdicţie maritimă. Echipajul este instruit şi are capabilităţi pentru a desfăşura acest gen de misiune, ştie ce trebuie să facă şi nu există absolut nici o problemă care să impieteze executarea acestei misiuni", susţine Aurel Popa.
Aurel Popa consideră că modernizarea Fregatei Ferdinand ar presupune înzestarea cu armament de rachete navă-navă şi armament de rachete navă-aer, plus îmbunătăţirea senzorilor.
"Nu se pune problema banilor, se pune problema parcurgerii etapei de modernizare care se va desfăşura în etapa următoare. Nava este dată, la ora actuală, la forţele aliate, cu capabilităţi limitate datorate faptului că nu a parcurs etapa de modernizare şi nu are armamentul necesar pe anumite domenii, dar ea este acceptată, afirmată la NATO şi partenerii o folosesc în toate operaţiile la care ea are capabilităţi", a mai adăugat Popa.
Şeful Forţelor Navale a fost audiat, miercuri, de membrii Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor.
Preşedintele Comisiei, deputatul PDL, Costică Canacheu, a afirmat, la rândul său, că forţele navale ale Armatei Române sunt în stare operaţională, dar că există unele limitări tehnice.
El a precizat că, în perioada următoare, se vor face inspecţii, în baza cărora vor fi alocate fonduri pentru modernizarea navelor militare.
Fregata a mai participat la misiuni NATO
Fregata a participat la misiuni de certificare şi afirmare de nivel 1 şi 2 NATO în 2007 şi 2008 în Italia şi Croaţia.
De asemenea, a participat la misiunea Active Endeavour 2005, 2007, 2008, 2010, precum şi la asigurarea securităţii găzduirii Summit-ului NATO 2008 de către ţara noastră.
Principalele misiuni pe care le poate îndeplini sunt de escortare, interdicţie zonală, observare, control aerian.
Impunerea embargoului este de asemenea o misiune principală realizată de NATO, procesul constând în angajarea ameninţărilor asimetrice, misiuni de interceptare-control pe mare.