Fraudele pe internet, în creştere
Autorităţile competente în domeniul comunicaţiilor şi-au exprimat îngrijorarea că numărul fraudelor pe internet va creşte în perioada următoare.
Articol de Alina Dobrinescu, 26 Septembrie 2012, 16:34
Conform unui Eurobarometru privind securitatea cibernetică, comportamentul utilizatorilor români lasă porţi deschise pentru infracţionalitatea online: aceştia accesează internetul mai ales de pe desktop, îşi schimbă rar parola de e-mail, folosesc puţin internet banking, nu au adesea un antivirus, însă sunt preocupaţi de securitatea informaţiilor personale.
"Pentru prevenire, dincolo de eforturile pe care le fac specialiştii în securitate cibernetică, e nevoie să facem însă şi demersuri serioase de informare pentru ca tinerii, angajaţii, de altfel toţi utilizatorii să ştie, de exemplu, că e minim obligatoriu să îţi schimbi periodic parola de e-mail", a subliniat Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Conform studiului citat, doar unul din cinci români şi-a schimbat parola contului de e-mail în ultimele 12 luni şi doar unul din patru români şi-a schimbat parola contului de pe reţelele de socializare - un mediu fertil pentru atacurile cibernetice.
De altfel, Eurobarometrul din 2011 arată că 42% dintre europeni considerau atacurile cibernetice drept ameninţarea cu cel mai mare potenţial de extindere în următorii ani. Şi românii plasau această problemă în topul îngrijorărilor, alături de terorism şi catastrofele naturale.
Specialiştii din domeniu atrag atenţia că instituţiile ar trebui să îşi întărească sistemele de securitate, deoarece autorităţile estimează o creştere a fraudelor pe internet.
"Cei care administrează reţele de acest gen, fie că sunt de tip guvernamental, administraţii locale, bănci, toţi trebuie să îşi crească nivelul de securitate şi să aibă o campanie de informare a clienţilor care să fie una foarte bună", a mai spus Dan Nica.