Franţa şi Comisia Europeanã par să se fi împăcat
Tensiunile dintre Franţa şi Comisia Europeanã par sã se fi stins, dupã ce comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a cerut scuze Franţei pentru comparaţia cu cel de-Al Doilea Rãzboi Mondial în problema romilor expulzaţi din Franţa.
Articol de Claudia Marcu, 17 Septembrie 2010, 09:41
La Bruxelles s-a desfãşurat, joi, reuniunea de toamnă a Consiliului European, care a avut ca teme oficiale de dezbatere parteneriatele strategice ale Uniunii Europene şi situaţia economicã a statelor membre.
Pe ordinea de zi şi-a fãcut însã loc şi problema repatrierii romilor din Franţa - subiect care, în ultimele sãptãmâni, agitã spiritele în interiorul Uniunii.
În aceste condiţii, jurnaliştii strãini au acordat o atenţie deosebitã prezenţei la Bruxelles a preşedintelui român, Traian Bãsescu.
Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a cerut scuze Franţei
Tensiunile dintre Franţa şi Comisia Europeanã par sã se fi stins, dupã ce comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a cerut scuze Franţei pentru comparaţia cu cel de-Al Doilea Rãzboi Mondial în problema romilor expulzaţi din Franţa.
Preşedintele Nicolas Sarkozy nu a confirmat un schimb dur de replici cu preşedintele Comisiei Europene.
"Apreciez cã s-a distanţat de declaraţiile vicepreşedintei Reading. Sunt şeful statului francez şi nu pot sã accept ca ţara mea sã fie insultatã.", a declarat Nicolas Sarkozy .
Preşedintele Franţei, a discutat direct depre situaţia romilor cu preşedintele României, Traian Bãsescu, ambii fiind de acord cã problema momentului trebuie rezolvatã numai de Franţa şi de România, fãrã intervenţia unei a treia pãrţi.
"România a propus elaborarea unei strategii de integrare a romilor care sã ţinã cont de nomadismul acestora" a atras atenţia , Traian Bãsescu.
El a subliniat că este important pentru a găsi cea mai inteligentă soluţie pentru a depăşii această problemă.
"Trebuie sã gãsim soluţia inteligentã ca, respectându-le dreptul la liberã mişcare pe teritoriul Uniunii Europene, atâta timp cât nu sunt infractori, în acelaşi timp sã încercãm sã le dãm douã lucruri vitale: posibilitatea de a câştiga bani prin muncã şi posibilitatea de a-şi educa copiii. Şi aici fac o menţiune, pe de-o parte trebuie sã le dãm şansa sã munceascã, iar pe de altã parte, ei trebuie sã vrea sã munceascã", a mai spus şeful statului român.
Traian Bãsescu a subliniat faptul cã organizaţiile neguvernamentale care folosesc bani europeni ar trebui sã aibã proiecte mai eficiente pentru integrarea romilor, în special a celor nomazi.
Preşedintele român a recunoscut îi cã este greu sã rezolve problema romilor şi a explicat cã în România sunt un milion cinci sute de mii de romi care, în parte, nu doresc sã se integreze în România.
La rîndul său , preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a apãrat la Bruxelles politica ţãrii sale de repatriere a romilor.
Franţa va continua evacuarea taberelor ilegale
La o conferinţã de presã, pe care a susţinut-o la finalul summitului, el a spus cã Franţa va continua sã evacueze taberele ilegale de pe teritoriul sãu şi va refuza ca altele noi sã fie amplasate la marginea oraşelor.
"Franţa a acţionat şi va continua sã acţioneze respectând dreptul european. Vom continua sã evacuãm taberele ilegale fãrã a ţine cont de originea sau cultura ocupanţilor. Totodatã, refuzãm instalarea, la porţile oraşelor noastre, de tabere imporvizate - degradante atât pentru cei care le ocupã, cât şi pentru riverani, a conchis Nicolas Sarkozy.
Potrivit lui Nicolas Sarkozy, în luna august, în Franţa au fost evacuaţi 5400 de romi, în majoritate români, din 199 de tabere şi au fost desfãşurate 355 de operaţiuni care au vizat 23.000 de ţigani francezi.