Fostul şef al ANI rămâne în arest preventiv
Instanţa Supremă a decis ca fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate Horia Georgescu să fie judecat în continuare în stare de arest preventiv, în dosarul ANRP.
Articol de Simona Mihăescu, 08 Mai 2015, 16:24
Decizia nu este definitivă.
În dosar au fost trimişi în judecată deputatul Cătălin Theodor Nicolescu, fost vicepreşedinte al ANRP şi deputatul Marko Attila-Gabor, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relaţii interetnice.
Amintim că Horia Georgescu a fost arestat pentru 30 de zile pe 18 martie.
El este acuzat de procurorii DNA de săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, pe care acesta le-ar fi comis în perioada 2008-2009, când făcea parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilo, prejudiciul în dosar ridicându-se la 84 milioane euro, transmite redactorul RRA, Diana Surdu.
Acuzaţiile DNA
În cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.
Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate.
Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ).
În rechizitoriul procurorilor se arată că au identificat şi alte posibile infracţiuni, desprinse din acest amplu dosar al retrocedărilor, fapte pentru care vor continua ancheta.