Fostul primar Cristian Poteraş, acuzat că a luat mită un milion de euro
Cristian Poteraş, fost primar al sectorului 6 al Capitalei, a fost pus sub acuzare de DNA pentru luare de mită şi spălare de bani.
Articol de Radiojurnal, 12 Iulie 2017, 17:10
Cristian Poteraş, fost primar al sectorului 6 al Capitelei, a fost pus sub acuzare de DNA pentru luare de mită şi spălare de bani, el fiind acuzat că a cerut un milion de euro pentru a aproba un proiect imobiliar şi pentru atribuirea de contracte din bani publici.
În acelaşi dosar, fosta soţie a lui Poteraş, Aureliana Gâdea, este acuzată de spălarea banilor în formă continuată.
În prezent, Cristian Poteraş se află în penitenciar unde execută o condamnare de 8 ani închisoare pentru retrocedări ilegale de terenuri.
Acuzațiile DNA
Potrivit DNA, în cursul anului 2007, Cristian Poteraş, în calitate de primar al sectorului 6, a pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale înregistrate într-o ţară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceştia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro.
Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi în schimbul exercitării atribuţiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizaţiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizaţii de demolare, certificat de urbanism şi autorizaţii de construire).
În perioada 2009 - 2010, Cristian Poteraş a pretins şi primit de la Iulian Constantin şi SC Tettas SRL Bucureşti suma de 857.800 dolari, în schimbul atribuirii unor contracte de achiziţie publică, dar şi pentru efectuarea plăţilor pentru produsele furnizate.
Procurorii susţin că atribuirile s-au realizat fără planificarea investiţiilor anterior demarării procedurilor de achiziţie, fără bugetarea sumelor şi prin aplicarea unor proceduri de achiziţie publică directă interzise de dispoziţiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea şi instalarea unor sisteme inteligente de parcare.
În total, pe perioada mandatului de primar deţinut de Cristian Poteraş, firma Tettas SRL a fost 'desemnată' furnizor de echipamente şi servicii cu o valoare totală de 37.155.989 lei, din care au fost decontaţi 30.721.710 lei.
Suma remisă cu titlu de mită a fost transmisă prin intermediul unor companii înregistrate în Cipru, controlate de suspecţi.