Formarea unui guvern pro-european, prioritatea Republicii Moldova
Criza care se accentuează în Rusia convinge moldovenii, aflaţi la muncă acolo, să se reorienteze spre Uniunea Europeană, ceea ce va duce la schimbări profunde în societatea civilă a Republicii Moldova.
Articol de Victor Pogor, 05 Ianuarie 2015, 08:52
Anul 2015 vine cu provocări majore pentru Republica Moldova, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Autorităţile trebuie să continue şi chiar să accelereze reformele şi să apropie ţara cât mai mult de UE, fapt ce i-ar putea asigura dezvoltarea şi securitatea - consideră analiştii de la Chişinău.
În acelaşi timp, şi momentul geopolitic este propice.
Prioritatea numărul unu a Republicii Moldova în 2015 este formarea unui guvern pro-european şi apropierea de spaţiul comunitar prin continuarea reformelor şi implementarea acordului de asociere la UE - consideră analistul politic Ion Tăbârţă.
În opinia sa, Republica Moldova se va confrunta în anul care a început şi cu un şir de provocări care vin mai mult din exterior, dar care cel mai probabil vor fi alimentate şi de ctori interni.
"Suntem într-un context regional foarte complicat. Federaţia Rusă, după cum se vede, îşi va continua politica sa de implicare, chiar destul de dură în spaţiul post-sovietic şi cu ajutorul actorilor interni vor încerca să provoace instabilitate politică în Republica Moldova şi, de ce nu, chiar provocarea unor alegeri parlamentare anticipate", a afirmat el.
Şi analistul politic Viorel Ciubotaru consideră că în actualul context regional, odată cu apariţia unui nou focar de instabilitate în estul Ucrainei, care riscă să se extindă până la hotarul cu Republica Moldova, autorităţile de la Chişinău trebuie să asigure consolidarea sistemului de apărare şi securitate.
Alte provocări majore sunt: creşterea economică, accelerarea reformelor în special în justiţie, eficientizarea serviciilor publice, dar şi adaptarea puterii la noile realităţi internaţionale şi regionale.
Totodată, Republica Moldova trebuie să devină un partener credibil şi important în relaţiile cu partanerii internaţionali - a subliniat Viorel Ciubotaru.
"Necesitatea consolidării, atât a imaginii, cât şi a rolului Republicii Moldova în ansamblul regional, în acest proces de confruntare geopolitică majoră de Federaţia Rusă-Uniunea Europeană şi NATO, indiferent cât de mic sau slab va fi statul nostru, el trebuie să-şi îndreptăţească poziţia sa în ansamblul statelor europene", a enumerat Ciobotaru.
Printre provocările politice ale acestui an, analiştii au mai menţionat alegerile locale, dar şi necesitatea identificării unei soluţii pentru alegerea şefului statului, având în vedere că mandatul lui Nicolae Timofti expiră în martie 2016.