Forma finală a legii asistenței sociale, pe masa Guvernului
Premierul Emil Boc a anunțat că proiectul de lege privind asistenţa socială a fost finalizat şi ar urma să fie adoptat, miercuri, în şedinţa de Guvern.
Articol de Angela Bârgoan, 25 Mai 2011, 13:09
Primul ministru a precizat că au fost preluate aproximativ 100 de observaţii primite de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor.
Principalele modificări se referă la corelarea diferitelor forme de asistență socială și la stabilirea unui plafon maximal pentru prestații sociale.
Potrivit șefului Executivului, după adoptarea acestei legi, care stabileşte doar cadrul general, va fi necesară adoptarea altor 15 acte normative care să ajute la punerea ei în aplicare.
Actul normativ îşi propune să scoată din zona asistaţilor cât mai multe persoane.
Viitoarea strategie de asistenţă socială pune accentul pe familie, în ansamblu, care urmează să fie evaluate atât din punct de vedere al veniturilor, cât şi al mijloacelor de existenţă.
În funcţie de această analiză, o parte vor fi sprijinite, astfel încât să nu mai aibă nevoie de ajutorul social.
Guvernul intenţionează să găsească metode şi pentru a introduce în câmpul muncii cât mai multe persoane cu dizabilităţi.
În România, doar 5% dintre aceste persoane lucrează, în timp ce, în restul Europei, procentul este de 45 - 50%.
Proiectul de lege privind asistenţa socială prevede că, pentru asigurarea unor servicii sociale adecvate şi de calitate, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura resursele umane, financiare şi materiale, în conformitate cu reglementările în vigoare, cu strategia proprie de dezvoltare a serviciilor sociale şi cu planurile anuale de acţiune în domeniu.
"În condiţiile în care numărul solicitărilor este limitat sau în cazul în care nu dispun de resurse suficiente, autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti încheie parteneriate pentru înfiinţarea de servicii rezidenţiale de interes intercomunitar pentru persoanele care au domiciliul /reşedinţa în unităţile administrativ teritoriale partenere. Autorităţile administraţiei publice locale pot decide, prin hotărâre de consiliu, schimbarea destinaţiei serviciilor sociale existente numai în alte categorii de servicii sociale sau, în cazuri bine justificate, în servicii de educaţie, de sănătate sau cultură", se arată în proiectul de act normativ.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Nicolae Ivășchescu, a anunțat, marți, că legea cadru a asistenței sociale va urma un traseu normal de dezbatere parlamentară, dezmințind astfel informațiile potrivit cărora Guvernul ar urma să își asume răspunderea pentru această lege.