Fondurile europene vor fi reduse cu 13%
Fondurile europene vor fi reduse din start cu 13% din cauza ieşirii Marii Britanii din UE, iar alte state intenţionează şi ele să îşi micşoreze contribuţiile.
Articol de Carmen Gavrilă, 03 Aprilie 2017, 13:21
România trebuie să se aştepte să primească mai puţini bani de la UE în bugetul multianual de după 2020, au avertizat astăzi ministrul pentru afaceri europene, Ana Birchall, şi consilierul prezidenţial Leonard Orban, la o dezbatere organizată de Institutul European.
Fondurile vor fi reduse din start cu 13% din cauza ieşirii Marii Britanii din UE, iar alte state intenţionează şi ele să îşi micşoreze contribuţiile.
După 2020, UE va fi cel mai probabil nevoită să aloce mai multe fonduri pentru administrarea problemei migraţiei, adică bani pentru integrarea migranţilor şi pentru dezvoltare în zonele de risc, adică în ţările de origine şi în cele prin care trec migranţii, şi pentru apărare şi securitate internă şi externă.
Toate acestea înseamnă mai puţini bani pentru Politica Agricolă Comună şi pentru cea de Coeziune, prin care se presupune că ţări ca România pot recupera diferenţele de dezvoltare faţă de statele mai vechi membre.
Problema este că România se va confrunta cu argumentul că nu prea a folosit banii puşi deja la dispoziţie, a avertizat consilierul prezidenţial Leonrad Orban.
"Să ne aşteptăm ca să avem un buget post-2020 mai mic şi cu condiţionalităţi mai dure", a spus Leonard Orban.
Ministrul pentru afaceri europene, Ana Birchall, a declarat că în negocierile privind viitorul buget european România va încerca măcar să menţină actualul nivel al fondurilor alocate Politicii de Coeziune.
"S-ar putea să existe voci care vor solicita modificarea într-o Politică de Coeziune dedicată doar regiunilor şi statelor cu decalaje de dezvoltare", a susţinut Ana Birchall.
Ministrul a adăugat că România va susţine şi menţinerea granturilor din fonduri structurale.