Fondurile europene şi scăderea birocraţiei, printre "beneficiile descentralizării"
Consiliul Naţional anual al Partidului Social Democrat se desfăşoară la Bucureşti, reuniunea având pe agendă subiecte politice la zi, între care proiectul de lege privind descentralizarea.
Articol de Alexandra Cristea, 08 Noiembrie 2013, 13:36
Liderii PSD analizează principalele proiecte ale guvernării în ateliere de lucru organziate la Palatul Parlamentului.
Atelierul Regionalizării a reunit opiniile primarilor PSD cu privire la intenţiile reformei din administraţie.
Liderii locali au insistat şi în legătură cu probleme specifice din localităţile şi judeţele pe care le reprezintă.
Necesitatea atragerii şi utilizării fondurilor europene, dar şi scăderea birocraţiei, sunt printre cele mai importante puncte ale procesului descentralizării.
Acesta este primul pas al reformei administrative dorite de guvern şi care va avea ca finalitate regionalizarea.
Transferul majorităţii competenţelor la autorităţile locale reprezintă responsabilizarea aleşilor asupra muncii pe care trebuie să o facă, spunea primarul Iaşului, Gheorghe Nechita.
În context, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, sublinia că descentralizarea va face definitiv diferenţa de sistemul administrativ din perioada comunistă, ţările din primul val de aderare finalizând deja acest proces.
Pe de altă parte, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, afirma că principiile proiectului descentralizării sunt corecte şi asta pentru că, în acest moment, există situaţii aberante în cadrul administraţiilor locale.
"Terenurile de tenis sunt la clubul sportiv, pista de atletism şi cu tunelul sunt la Direcţia Judeţeană de Sport, iar scaunele şi terenul propriu-zis de fotbal sunt la primărie. Dacă se supără Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport pe primărie nu se mai poate permite accesul pe stadion", a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Liderii PSD analizează şi situaţia economică, politica externă sau relaţia cu românii din afara graniţelor.
La atelierul pentru mediu, ministrul Rovana Plumb a anunţat că va cere o amânare a discuţiilor la proiectul Codului Silvic, document care urmează să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate din parlament. Solicitarea vine după ce astăzi, în cadrul atelierului PSD în domeniul mediului, mai mulţi participanţi au spus că promulgarea Codului silvic în forma actuală ar fi un eşec pentru că nu cuprinde prevederi referitoare la proprietatea pădurilor.
Vineri după-amiază va avea loc reuniunea aleşilor locali ai PSD, unde se va stabili agenda pentru dezvoltarea comunităţilor locale în 2014.
Liderii partidului vor prezenta în faţa celor peste 4.000 de delegaţi principalele obiective politice şi strategice pentru anul viitor.