Fondurile europene, prioritate a Guvernului
La Palatul Victoria, premierul Emil Boc a examinat cu miniştrii săi stadiul absorbţiei fondurilor europene.
Articol de Petruţa Obrejan, 07 Iulie 2011, 16:52
Absorbţia fondurilor europene este un obiectiv ce se va afla permanent sub observaţia Guvernului, a afirmat miercuri, premierul Emil Boc, subliniind faptul că se va ţine pedala apăsată şi în timpul acestei veri, pentru că după patru ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, s-a reuşit să se atragă doar 11% din fondurile alocate.
Cel mai bine, la acest capitol, stă Ministerul Agriculturii, unde, rata absorbţiei fondurilor europene este de 26%, cu trei procente mai mult decât la Ministerul Dezvoltării şi Turismului.
Un alt minister, care înregistrează un nivel bun este şi Ministerul Muncii - 20%, în timp ce la ministerele Economiei, Finanţelor, Mediului, Administraţiei şi Internelor rezultatele sunt nesemnificative.
Practic, la patru ani de la aderare la Uniunea Europeană, România nu a reuşit să cheltuie decât un mic procent din fondurile europene alocate, fapt care provoacă îngrijorare şi la nivelul Comisiei Europene, pentru că, acum două săptămâni, preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, i-a transmis premierului Emil Boc îngrijorările sale, legate de absorbţia financiară "foarte scăzută a fondurilor structurale şi de coeziune, în România, care a atins abia 3%".
Reuniunea Comitetului Interministerial şi care monitorizează stadiul absorbţiei fondurilor europene pe primele şase luni ale acestui an, a fost precedată şi de o întâlnire, la Palatul Victoria, între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc.
Surse guvernamentale susţin că discuţiile s-au axat în principal pe absorbţia fondurilor europene, dar şi pe vânzarea la Bursă a unor pachete minoritare de acţiuni pe care statul le mai deţine la unele companii.
Miercuri, după şedinţa de guvern, premierul afirma că vânzarea pachetului minoritar de acţiuni, de 9,8% de la Petrom, se află în derulare, la Bursă, în mod transparent, şi nu aşa cum s-a procedat - spunea Emil Boc - în 2004, la privatizarea acestei companii.