Fondurile europene, o soluţie pentru dezvoltarea Deltei Dunării
Fondurile europene sunt o soluţie pentru dezvoltarea Deltei Dunării, crede premierul Dacian Cioloş.
Articol de Radiojurnal, 18 Aprilie 2016, 14:30
UPDATE Delta Dunării asigură un buget al fondurilor europene de peste un miliard de euro până în 2020, a mai afirmat astăzi premierul Dacian Cioloş, lao dezbatere publică desfăşurată la Tulcea, pe marginea Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării.
Cu acest prilej, premierul a constatat că sunt nemulţumiri, cu privire la felul în care sunt alocate fondurile pentru dezvoltarea Deltei Dunării.
"Viitorul Deltei presupune, în primul rând, capacitatea de a păstra şi de a pune în valoare o civilizaţie socio-economică şi de mediu locală specifică, şi nu idei care să vină din import. Vedem puncte de vedere critice şi observaţii critice legat de ceea ce ar trebui să facă şi nu s-a făcut până acum suficient de bine", a spus Cioloş.
Mai mult, premierul Dacian Cioloş a observat, în timpul dezbaterii, că localnicii vorbeau despre această strategie ca despre un corp străin şi a punctat că salvarea Deltei nu ar trebui să vină din exterior, ci trebuie asumată local.
"Eu, cel puţin, ca prim-ministru şi ca iubitor al Deltei, sunt convins că salvarea Deltei nu se află în exteriorul ei. În măsura în care locuitorii Deltei îşi asumă propria dezvoltare, eu sunt convins că o să se facă şi infrastructura adaptată, o să facem şi serviciile de care oamenii au nevoie", a apreciat şeful guvernului.
O corecţie în acest sens, după dezbaterea de astăzi, urmează a fi făcută până în luna iunie, când această strategie va fi adoptată prin hotărâre de guvern.
Şeful executivului a asistat astăzi la Tulcea la o dezbatere organizată de Ministerul Dezvoltării cu privire la strategia de modernizare a acestei regiuni.
Trei sunt proiectele majore pentru această strategie prezentată la început de către autorităţile centrale şi locale, respectiv refacerea regimului hidrologic în Delta Dunării, podul peste Dunăre care să lege judeţele Brăila şi Tulcea şi nu în ultimul rând conceptul de turism ecologic pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
Sumele alocate pentru această strategie sunt generoase, peste 1 miliard de euro, însă repartizarea acestora s-a concluzionat că nu este echitabilă.
Proiectele de alimentare cu apă şi canalizare în localităţile Deltei, colectarea deşeurilor, facilităţi de transport pentru oamenii Deltei, dar şi pentru turişti reprezintă priorităţi ale acestei strategii.
De asemenea, alte priorităţi ale organizaţiilor neguvernamentale, se referă la investiţii în sistemul sanitar şi de educaţie.