Fondurile din bugetul comunitar destinat regiunilor mai puţin dezvoltate rămân neafectate
Întrunirea Grupului "Prietenii Coeziunii" a avut loc, în contextul în care, pe 20 februarie, Consiliul European va dezbate şi adopta bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.
Articol de Radiojurnal, 02 Februarie 2020, 14:23
Şefii de stat şi de guvern, dar şi miniştrii din 17 ţări ale Uniunii Europene au semnat, în Portugalia, o declaraţie comună în baza căreia fondurile din bugetul comunitar destinat regiunilor mai puţin dezvoltate să rămână neafectate.
Întrunirea Grupului "Prietenii Coeziunii" a avut loc, în contextul în care, pe 20 februarie, Consiliul European va dezbate şi adopta bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027.
România a fost reprezentată la reuniunea din Portugalia de premierul Ludovic Orban care, după încheierea discuţiilor, i-a acordat un interviu telefonic în exclusivitate colegei noastre, Mira Gomboş:
Reporter: Care a fost mesajul pe care l-aţi transmis dumneavoastră la acest summit?
Ludovic Orban: Interesul fundamental al României este ca în bugetul UE alocările de fonduri de coeziune şi alocările pentru Politica Agricolă Comună să se menţină la un nivel cel puţin egal cu nivelul bugetului anterior ca pondere în bugetul UE.
Reporter: Aceste alocări comunitare implică două componente: partea de negociere, în care fiecare ţară încearcă să obţină mai mult, şi partea de a reuşi să cheltuim aceşti bani. Pe partea asta a cheltuirii nu prea am reuşit noi să facem mare lucru.
Ludovic Orban: În ultimii cinci ani de zile, absorbţia fondurilor europene a fost o Cenuşăreasă pentru guvernele care s-au succedat. În ceea ce ne priveşte pe noi, suntem angajaţi profund în deblocarea tuturor proiectelor care beneficiază de finanţare europeană, astfel încât să maximizăm rata absorbţiei, pentru că e păcat de aceşti bani care pot să îmbunătăţească viaţa noastră.
Reporter: Revenind la comunităţile defavorizate, luaţi în calcul formarea unui corp de specialişti care să ajungă în toate primăriile din ţară?
Ludovic Orban:Din păcate, banii pe care i-am avut pe Programul Operaţional Capacitate Administrativă i-am folosit mai mult pentru a face tot felul de cursuri, tot felul de seminarii, mai mult pentru funcţionari. Pe următorul exerciţiu financiar multianual vrem să alocăm aceste resurse pentru a pregăti facilitatori şi mai ales pentru a pregăti posibilii beneficiari pentru a fi capabili să depună proiecte care să fie finanţabile din fonduri europene.