FMI vrea modificarea ordonanței privind creditele bancare
FMI ar putea condiţiona acordarea următoarei tranşe din acordul stand-by de modificarea ordonanţei de urgenţă privind comisioanele bancare până la data de 15 decembrie.
Articol de Petruţa Obrejan, 28 Octombrie 2010, 19:10
"Trebuie să avem o Ordonanţă 50 satisfăcătoare, altfel nu putem merge mai departe. Nu este numai opinia noastră, ci şi a Comisiei Europene " a declarat, joi, oficialul FMI, după o nouă rundă de discuţii la Ministerul Finanţelor Publice.
Una dintre condiţiile pe care FMI le va pune se referă la eliminarea din textul legii a prevederilor legate de retroactivitatea ordonanţei privind creditele pentru populaţie - a declarat, joi, preşedintele Comisiei buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan.
La rândul său, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a spus că potrivit legislaţiei europene, ordonanţa 50 ar trebui aplicată numai pentru creditele noi.
" Potrivit legislaţiei europene, ordonanţa 50 ar trebui aplicată numai pentru creditele noi, nu şi retroactiv, pentru cele existente. Altfel se creează riscuri economice semnificative dacă prevederile ordonanţei vor fi aplicate şi în cazul contractelor aflate în derulare "a explicat șeful misiunii FMI.
El a precizat că se dorește o îmbunătățire a protecției consumatorului, dar și o acordare corectă și transparentă a creditelor.
În acest caz, Jeffrey Franks a atras atenția asupra aspectului retroactivităţii.
Jeffrey Franks a precizat că discuţiile cu experţii din Ministerul Finanțelor se vor continua vineri şi la sfârşitul săptămânii, pentru ca, luni, să fie prezentate rezultatele consultărilor.
Ordonanța de Urgență nr. 50/2010 reglementează contractele de credit pentru consumatori.
Prin acest act normativ, Guvernul a impus instituţiilor de credit raportarea dobânzilor exclusiv la fluctuaţiile unor indici de referinţă publici, respectiv ROBOR, EURIBOR sau la rata de referinţă a BNR, cu scopul declarat al asigurării transparenţei procesului de modificare a ratelor dobânzii.