FMI va revizui prognoza privind scãderea Produsului Intern Brut
FMI va revizui în urmãtoarea perioadã prognoza privind scãderea PIB al României în acest an, în prezent de 0,5%, a declarat, luni, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 26 Iulie 2010, 14:18
O misiune comunã, de experţi ai FMI şi ai Comisiei Europene, a început, luni , discuţiile la Ministerul Finanţelor, pe marginea politicilor economice convenite în acordul de împrumut.
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks a spus că FMI va revizui prognoza privind scăderea PIB al României, dar considerã cã estimarea BERD privind reducerea PIB cu 3% este pesimistã.
"Eu nu aş fi atât de pesimist ca BERD. Aş spune cã prognoza BERD este pesimistã", a declarat Franks, întrebat cum comenteazã prognoza bãncii.
Provocarea FMI: România să iasă din recesiune
El a spus cã principala provocare pentru FMI va fi sã întoarcã trendul economiei României, astfel încât aceasta sã iasã din recesiune.
În ceea ce priveşte reformele structurale realizate de statul român în ultimele luni, Franks a precizat cã existã domenii unde "lucrurile se mişcã foarte bine", dar sunt şi sectoare în care procesul de reformã trebuie accelerat, cum ar fi reforma pensiilor, legea salarizării unice.
Per total însã s-a realizat un progres semnificativ în ultimele luni", a continuat oficialul FMI.
Ţinta de deficit bugetar neschimbată, pentru moment
Referitor la ţinta de deficit bugetar stabilitã pentru acest an, de 6,8% din PIB, Franks a arãtat cã este prematur sã se discute despre o posibilã modificare a acesteia.
El a explicat cã FMI va discuta despre ţinta de deficit bugetar cu Ministerul Finanţelor şi cã o echipã FMI se aflã deja la sediul instituţiei pentru a analiza datele.
După discuţiile de la sediul Băncii Naţionale a României, Jeffrey Franks, a fãcut o serie de precizãri, cu privire la măsurile anticriză ale Guvernului.
"Nu cred cã ar trebui sã fie o problemã faptul cã Guvernul a modificat pachetul de mãsuri pentru reducerea cheltuielilor. Sunt avantaje şi dezavantaje, la fiecare dintre ele. Tãierea pensiilor ar fi însemnat o economie, însã are dezavantaje sociale. Sunt dezavantaje, şi în urma majorãrii TVA. Important este sã fie obţinute acele efecte, care pot readuce încrederea în economie", a spus Franks.
Într-o declaraţie pentru Agerpres, reprezentantul României la FMI, Mihai Tãnãsescu, a arãtat cã misiunea care începe luni şi va dura pânã în 4 august, va analiza rectificarea bugetului pe 2010, din perspectiva noilor mãsuri aplicate de Guvern, dar şi efectul acestora asupra bugetului pentru anul viitor.
Mihai Tãnãsescu adaugã cã analiza anului 2011 trebuie fãcutã şi prin prisma propunerilor, pe care autoritãţile române le au pentru politica fiscalã.
Reprezentantul României la FMI mai spune cã misiiunea Fondului Monetar va discuta despre continuarea politicilor monetare prudente şi asigurarea stabilitãţii sistemului bancar.
O nouã misiune a FMI se aflã, începând luni, la Bucureşti, pentru cea de-a cincea evaluare a îndeplinirii, de cãtre România, a acordului stand-by, semnat în mai 2009.
Programul de asistenţã financiarã pentru România, în valoare de peste 20 miliarde euro, a început în 2009, şi este susţinut de FMI cu 13,6 miliarde euro, Comisia Europeanã, cu 5 miliarde euro, şi Banca Mondialã, 1 miliard euro.
Pânã în prezent, România a primit 10,7 miliarde euro, de la FMI, 2,5 miliarde, de la UE, şi 300 milioane euro, de la Banca Mondialã.