FMI, ultima evaluare în România
Fondul Monetar Internaţional îşi încheie misiunea de evaluare în România, dar menţine discuţiile cu autorităţile române pentru încheierea unui nou acord de finanţare pentru România.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 08 Februarie 2011, 09:31
Fondul Monetar Internaţional încheie cea de-a şaptea şi ultima evaluare a programului economic convenit în cadrul Acordului Stand-By, semnat cu România în mai 2009, parte a unui aranjament financiar mai larg, ce cuprinde şi înţelegeri cu Comisia Europeană şi Banca Mondială.
România va primi ultima tranşă de la Uniunea Europeană de 1,35 miliarde de euro, bani ce vor fi utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar.
Misiunile FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au stabilit deja principalele coordonate ale noului acord cu ţara noastră, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizând că acesta va fi de tip preventiv şi se va întinde pe o perioadă de doi ani.
FMI va pune la dispoziţia României 3,6 miliarde de euro, iar Uniunea Europeană, 1,4 miliarde, sumele urmând a fi utilizate numai în cazuri de urgenţă.
Printre măsurile deja convenite şi anunţate de premierul Emil Boc pentru perioada următoare se numără eliminarea preţurilor reglementate la electricitate şi gaze până în 2015, privatizarea, restructurarea sau lichidarea companiilor de stat cu pierderi, eliminarea treptată a tuturor arieratelor, vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de stat la companii precum Petrom, Transgaz sau Transelectrica, impozitarea marilor averi nedeclarate de către persoanele fizice sau excluderea de la finanţare a serviciilor medicale considerate neesenţiale şi costisitoare.
Creşterea economică, obiectivul noului acord cu FMI
Premierul Emil Boc a precizat că, creşterea economică reprezintă obiectivul noului acord şi se prognozează, pentru 2011, o creştere economică de 1,5, până la 2%, urmând ca aceasta să ajungă, în 2012, la 4 - 4,5%.
Emil Boc a mai spus că principalele componente ale sistemului fiscal rămân nemodificate.
În schimb, în a doua parte a anului, se va analiza posibilitatea reducerii treptate a contribuţiilor sociale.
O misiune FMI şi a Comisiei Europene s-a aflat aflat la Bucureşti pentru a şaptea evaluare a acordului stand-by, în care s-a analizat îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 şi au fost negociate condiţiile privind un nou acord, de tip preventiv.