FMI solicită restructurarea Companiei Naţionale a Huilei
Ministrul economiei, Ion Ariton a discutat , marți, cu reprezentanții FMI despre restructurarea Companiei Naţionale a Huilei, precum și despre revederea modului de calcul al preţului gazelor naturale şi liberalizarea pieţei.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 01 Februarie 2011, 14:20
Fondul Monetar Internaţional aşteaptă, până la sfârşitul săptămânii, un program de restructurare a Companiei Naţionale a Huilei.
Solicitarea, formulată la întâlnirea din această dimineaţă cu Ministrul Economiei, Ion Ariton, se referă la cele trei mine din Valea Jiului, care ar urma să fie închise până în 2018, potrivit unui program stabilit împreună cu Uniunea Europeană.
FMI ar dori, însă, ca perioada de acordare a subvenţiilor implicate de acest proces să fie mai scurtă.
Programul de restructurare a fost discutat luni, şi la Ministerul Economiei, de data aceasta, cu reprezentanţii sindicatelor şi ai administraţiei.
3.000 de salariați ar putea să-și piardă locul de muncă
Liderii sindicali s-au declarat nemulţumiţi de lipsa de soluţii din partea autorităţilor.
Potrivit preşedintelui Ligii Sindicatului Minier din Valea Jiului, Zoltan Lacataş, 3.000 de salariaţi ar urma să-şi piardă locurile de muncă, dacă Ministerul Economiei va recurge la restructurarea a patru mine şi va închide alte trei - anunţ făcut marți, de către ministrul Ion Ariton, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI.
Sindicaliştii se arată surprinşi de declaraţiile ministrului şi spun că luni, la discuţiile cu acesta despre programul de restructurarea a Companiei Naţionale a Huilei, nici nu a fost vorba de închiderea minelor, dacă însă Ministerul nu-şi schimbă poziţia, minerii spun că nu exclud posibilitatea protestelor.
"Niciodată nu s-a pus chiar în discuţie închiderea celor trei mine de care face referire. Programul pe care noi l-am convenit era cu totul şi cu totul altul, un program flexibil, un program care să menţină o capacitate de producţie a Companiei Naţionale a Huilei de 1.800.000 de tone până în 2018 şi în condiţiile acestea trebuie să ne organizăm din punct de vedere sindical să vedem care va fi decizia salariaţilor vizavi de acest lucru", a declarat președintele Ligii Sindicatului Minier din Valea Jiului, Zoltan Lacataş.
Ministrul economiei, Ion Ariton a declarat după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, că până la sfârşitul săptămânii, Ministerul va trebui să prezinte un program de restructurare a celor şapte mine de huilă, iar luni se va întâlni cu sindicaliştii pentru a discuta acest program.
”Patru mine să rămână viabile în continuare, iar trei să intre într-un proces de închidere, pe o perioadă de până în anul 2018, cu subvenţie de la bugetul de stat. Dânşii îşi doresc ca această perioadă, dacă s-ar putea, să fie mai scumpă, pentru ca subvenţiile să fie pe o perioadă limitată, nu ar dori să ne întindem cu acest program, până în 2018, nici noi nu ne dorim acest lucru, dar, important e ca în acest sezon, să creem soluţii alternative, ca forţa de muncă disponibilizată din zonă, să aibă soluţii. Nu am discutat de număr de personal” , a declarat ministrul economiei, Ion Ariton.
Potrivit ultimului raport al Fondului Monetar Internaţional, în noiembrie, anul trecut, datoriile primelor 10 companii de stat, cu pierderi, se ridicau la şapte miliarde de lei.