FMI: Reducerea CAS-ului va crea un gol în buget
Fondul Monetar Internaţional susţine că reducerea contribuţiilor la asigurările sociale plătite de angajator cu 5% ar avea efecte negative asupra bugetului.
Articol de Politica Romaneasca, 20 Iunie 2014, 07:38
Gerry Rice, purtător de cuvânt al FMI, susţine că această micşorare a CAS-ului va crea un gol la nivelul bugetului.
"Împărtăşim obiectivul de reducere a poverii fiscale ridicate în domeniul muncii, în încercarea de a creşte numărul de slujbe. Cu toate acestea, scăderea anunţată a CAS cu 5% creează un gol la buget şi va face dificilă atingerea ţintelor fiscale în 2015", a spus el.
La Bucureşti, specialiştii atrag atenţia că o astfel de măsură care este plănuită să intre în vigoare de la 1octombrie trebuie dublată de altele, compensatorii.
Veniturile din recuperarea datoriilor firmelor aflate în insolvenţă sunt insuficente, după cum explică Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
"Să-ţi bazezi o măsură de reducere a fiscalităţii, care-i pozitivă pentru mediul de afaceri, pe o măsură compensatorie temporară nu are sustenabilitate pe termen lung", susţine Dumitru.
La rândul său, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu, deşi nu crede că reducerea CAS va conduce la dezechilibre, spune că ea trebuie însoţită de măsuri copensatorii.
"O asemenea măsură trebuie acompaniată puternic de o restructurare a administraţiei fiscale pentru a colecta mai bine şi mai mult şi nu în ultimul rând de o restructurare a cheltuielilor publice pentru o prioritizare mai corectă, în aşa fel încât volumul investiţiilor să aibă un trend crescător, şi nu un trend descrescător", a afirmat Tănăsescu.
Ponta, optimist că deficitul nu se va majora
Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a anunţat, pe 18 iunie, după ce proiectul a fost aprobat în şedinţa de guvern, că actul normativ va fi trimis parlamentului spre dezbatere şi adoptare în procedură de urgenţă.
"Senatul mi-a comunicat că aşteaptă proiectul, îl dezbat în procedura cea mai rapidă şi îl adoptă, iar Camera Deputaţilor la începutul lunii iulie va avea oricum o sesiune extraordinară şi atunci îl adoptă şi Camera Deputaţilor. Deci, poate pleca la preşedinte pentru promulgare. Cred că este o măsuă foarte bună, cerută de mult timp de toate partidele politice. Am discutat clar cu instituţiile financiare internaţionale, ne încadăm în 2014 în toate obligaţiile pe care ni le-am asumat. Important este ca mai departe, prin toate măsurile fiscal-bugetare şi de combatare a evaziunii fiscale, să facem această măsură sustenabilă, pe termen lung", a spus el.
Victor Ponta a dat asigurări că există banii necesari pentru introducerea acestei măsuri, iar impactul bugetar va fi de 850 de milioane de lei în ultimul trimestru al anului, fără majorarea deficitului.
Potrivit Guvernului, măsura va diminua povara fiscală de pe piaţa muncii, iar angajatorii vor rămâne cu fonduri mai mari pe care le-ar putea folosi pentru crearea de noi locuri de muncă.
Şeful executivului a mai precizat că dacă vor fi recuperate datoriile către ANAF ale contribuabililor aflaţi în insolvenţă reducerea CAS va putea menţinută pentru aproximativ opt ani.