FMI recomandă "creşterea uşoară" a salariilor şi pensiilor
Cel mai recent raport FMI recomandă autorităţilor române să ia în considerare o creştere modestă a salariilor şi pensiilor, în cazul în care bugetul o permite.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 24 Ianuarie 2012, 13:02
Fondul Monetar Internaţional recomandă autorităţilor române să crească uşor salariile bugetarilor şi pensiile pe parcursul acestui an, dacă bugetul o va permite.
În ultimul raport de evaluare, publicat pe site-ul FMI, se arată că îngheţarea salariilor şi a pensiilor în 2012 va avea, printre altele, efecte negative asupra cererii interne.
Pe lângă recomandarea ca autorităţile române să ia în considerare o creştere modestă a salariilor şi pensiilor, în cazul în care bugetul o permite, raportul FMI menţionează nevoia de a accelera absorbţia fondurilor europene şi reformele structurale.
În cazul unor companii de stat, reformele au rămas insuficiente, arată FMI.
Perspectivele economice ale României s-au înrăutăţit ca urmare a evoluţiilor regionale, iar ţara noastră este vulenerabilă la incertitudinile în creştere din sectorul bancar european, scriu specialiştii FMI.
Raportul subliniază şi posibilitatea ca unele politici să fie anulate anul acesta, în contextul tensiunilor interne de dinainte de alegeri.
Restructurarea sistemului de sănătate, "binevenită"
În raportul FMI este menţionată şi intenţia autorităţilor de modificare a legislaţiei din sănătate, o resctructurare profundă a sistemului prevăzută pentru 2012-2013, prin implicarea sectorului privat.
Aceasta este binevenită, arată Fondul, însă doar dacă va rezolva şi problema subfinanţării cronice a sănătăţii. România trebuie să-şi coreleze mai bine resursele şi cheltuielile din domeniu, scriu specialiştii FMI.
Printre aspectele pozitive remarcate sunt producţia agricolă excepţională, creşterea în construcţii şi la vânzările cu amănuntul, inflaţia scăzută, dar şi o îmbunătăţire a pieţei muncii, posibil ca urmare a noii legislaţii în domeniu notează raportul.
Documentul subliniază că întreprinderile de stat au nevoie urgentă de reforme accelerate pentru a deveni mai eficiente, ceea ce include vânzarea unor pachete minoritare sau majoritare de acţiuni şi introducerea unui management privat.
Misiunea FMI se va afla la Bucureşti începând de miercuri şi până la 6 februarie, pentru a patra evaluare a acordului cu România, iar în preambul experţii Fondului Monetar Internaţional vor avea, marţi, o serie de discuţii tehnice cu autorităţile din România.