FMI recomandă ca scãderea cu 25% a salariilor să fie păstrată
FMI nu agreează anularea în 2011 a măsurii de reducere cu 25 la sută a salariilor în sectorul public.
Articol de Cristina Ghioca, 04 August 2010, 12:24
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat într-o conferinţă de presă că şi anul viitor trebuie menţinute reducerea salariilor în sectorul public şi majorarea TVA.
În opinia sa, dacă aceste măsuri vor fi păstrate şi anul viitor nu vor mai fi necesare măsuri adiţionale, de tipul majorărilor de taxe şi impozite sau tăierilor semnificative de cheltuieli publice.
În ceea ce priveşste eliberarea următoarei tranşe din împrumut, oficialul a afirmat că acest lucru va fi făcut după ce autorităţile române vor îndeplini precondiţiile stabilite, între care şi plata a 2 miliarde lei în contul arieratelor statului.
Jeffrey Franks a atras atenţia şi asupra faptului că reforma din sectorul de pensii şi implementarea legislaţiei privind salarizarea unică sunt critice.
Politica BNR nu trebuie însăsprită
Referitor la politica Băncii Naţionale, Jeffrey Franks susţine că aceasta nu trebuie înăsprită din cauza majorării TVA.
El a menţionat că majorarea TVA va avea efecte suplimentare asupra inflaţiei în următoarele luni, dar experţii FMI se aşteaptă ca acestea să se disipeze către a doua parte a anului 2011.
Şeful misiunii FMI în România a atras însă atenţia că BNR trebuie să rămână prudentă faţă de potenţialele efecte asupra inflaţiei.
Oficialul FMI a arătat că sectorul bancar din România a fost cu siguranţă afectat de recesiune, dar eforturile autorităţile şi majorările de capital decise de acţionarii băncilor au protejat sistemul de efectele extreme ale crizei.
Rata şomajului ar putea să crească
În ceea ce priveşte numărul şomerilor, Jeffrey Franks susţine că cifra de un milion de şomeri vehiculată în ultima vreme pentru România a fost în afara prognozelor Fondului.
"Cred că cifra de un milion de şomeri a fost în afara prognozei. Şomajul în România nu a crescut foarte mult faţă de şocul pe care l-a suferit producţia industrială', a afirmat Franks.
Oficialul a adăugat că în următoarele luni rata şomajului din România ar putea să crească şi că situaţia actuală este mai bună decât se aşteptau experţii FMI.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a dat însă asigurări că nivelul şomajului înregistrat la sfârşitul acestui an nu va fi mai mare decât cel de la finele anului trecut.
Reamintim căo misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene a sosit în 26 iulie la Bucureşti pentru o nouă revizuire a acordului cu România.