FMI propune management străin pentru companiile de stat
Cel puţin 30 de firme din cele peste 150 monitorizate de Fondul Monetar Internaţional în faza actualului acord cu autorităţile de la Bucureşti ar urma să fie conduse de manageri privaţi.
Articol de Carmen Valică, 11 Mai 2011, 13:58
Soluţia agreată de FMI şi autorităţile române ar urma să facă mai eficiente unele companii cu mari pierderi, în special din energie şi transporturi.
Astfel s-ar putea ajunge la reducerea aşa numitelor arierate.
Datoriile întârziate pe care le au în acest moment o mare parte din suma toată a arieratelor din economia românească fiind estimate acum la aproximativ 4-5% din PIB.
Potrivit reprezentanţilor FMI România ar urma să angajeze o companie independentă de resurse umane care analizează posibilii candidaţi şi face guvernului propuneri.
Anterior, Ministerul Economiei avansa ideea organizării unei licitaţii, iar singurele detalii venite de la guvern se referă la faptul că în prezent are loc un proces de evaluare a fiecărei regii sau companii de stat.
În luna iulie vor fi anunţate soluţiile privind managerii companiilor de stat
Potrivit premierului Emil Boc, acest proces va fi terminat până la sfârşitul lunii iulie, când ar urma să fie anunţate soluţiile concrete propuse pentru fiecare în parte.
În cazurile în care se va alege soluţia managementului privat, acesta ar urma să aibă atribuţii concrete, stabilite prin contract, explică consultantul în management, Valentin Ionescu.
"Se stabilesc nişte drepturi şi obligaţii între părţi contractante, adică persoana fizică sau juridică, poate fi şi o companie, conform legii române, se stabilesc nişte atribuţii, nişte funcţii de administrare, de control şi de supraveghere a activităţii unei companii cu nişte criterii de performanţă, iar de partea cealaltă este un reprezentant al acţionarului", susţine Valentin Ionescu.
Valentin Ionescu precizează că nu caracterul privat al managementului este secretul eventulului succes al acestuia, ci independenţa sa faţă de mediul politic.
Este de altfel şi poziţia preşedintelui Traian Băsescu, care a vorbit săptămâna aceasta despre "clientela transpartinică de la regiile de stat".
În plus, mai mulţi analişti economici atrăgeau atenţia că unul din riscuri ar fi ca actualii directori să-şi înfiinţeze firme care apoi să fie angajate pe post de manager privat.
Este poate motivul pentru care a fost invocată varianta unui management din străinătate.
Alţi analişti avertizează cu privire la selecţia finală a persoanelor sau companiilor propuse de firma independentă de resurse umane.
De asemenea, relevanţa politică a Consiliului de Administraţie este un alt avertisment al analiştilor.
"Nu poate fi neapărat delimitată prin contract, dar poate fi limitată altfel, adică pur şi simplu să închei formal o asemenea relaţie contractuală şi înainte ca ea să se încheie, vă dau un exemplu chiar luând în considerare ce scrie în legea 31, puterea să aparţină în fapt directorilor executivi", a mai adăugat Valentin Ionescu.
Legea invocată de consultantul în management Valentin Ionescu precizează că membrii Consiliului de Administraţie pot delega conducerea societăţii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general.
Printre companiile monitorizate de FMI se găsesc Compania Naţională de Căi Ferate, CFR Călători, Compania de Autostrăzi şi Drumuri, cea a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfă, dar şi introduse recent, Poşta Română, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Oltchim sau Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.
Nu este clar pentru care dintre companiile monitorizate va fi aleasă soluţia managementului privat.