FMI, o nouă misiune în România
Proiectul de buget va fi analizat de autorităţile române împreună cu experţii financiari internaţionali. Pe agendă mai figurează şi alte subiecte economice "fierbinţi".
Articol de Iulian Olescu, 15 Ianuarie 2013, 08:32
La Bucureşti încep discuţiile noii misiuni de evaluare a Fondului Monetar Internaţional cu autorităţile române.
Premierul Victor Ponta spune că România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate în acordul cu FMI pe zona bugetară, dar pe zona de reforme structurale există întârzieri şi speră să obţină o prelungire cu trei sau cinci luni a termenelor.
Temele principale ce vor fi abordate sunt legate atât de perspectivele economice interne şi internaţionale şi de conţinutul proiectului de buget pentru acest an, cât şi de subiectele care înregistrează rămâneri în urmă comparativ cu angajamentele asumate.
Analistul economic Dan Suciu spune că două sunt domeniile în care se înregistrează cele mai mari restanţe.
"Unul ţine de reformarea şi reglarea situaţiilor la companiile de stat, foarte puţini paşi înainte, ceva la CFR, progresul din vară de la Hidro şi încă o jumătate de pas la TAROM - cam asta e tot. Dar oricum cerinţele sunt multe dacă ne uităm la angajamentele asumate dincolo de restructurări, care cred că sunt cele mai dificile. Avem şi decizii de luat, schimbări de management ş.a.m.d. Şi listări - să nu uităm listările. Chestiunea legată de sănătate e a doua, o restanţă majoră", a spus Dan Suciu.
El adaugă însă, că dincolo de îndeplinirea acestor condiţii asumate anterior de către autorităţi, rămâne şi o altă provocare, cea legată de revenirea României la o creştere economică sustenabilă, acesta fiind practic scopul tuturor reformelor şi ajustărilor din ultimii ani.
Reprezentanţii Executivului vor discuta cu cei ai finanţatorilor internaţionali şi despre oportunitatea şi impactul unora dintre măsurile pe care Guvernul şi-a anunţat intenţia de a le adopta, cum ar fi de exemplu creşterea salariului minim pe economie de la 700 la 800 de lei sau reducerea TVA la produsele agroalimentare de bază.
Misiunea FMI a sosit la Bucureşti pentru a şaptea şi a opta evaluare a acordului stand-by de tip preventiv în valoare de cinci miliarde euro, bani care vor fi accesaţi numai în caz de necesitate.