FMI nu susţine creşterea taxelor
Şeful misiunii FMI în Romania, Jeffrey Franks susţine că principalele taxe din România ar trebui menţinute anul viitor la valorile actuale.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 05 Septembrie 2010, 21:00
Fondul Monetar Internaţional nu doreşte o creştere a impozitelor în România pentru anul viitor, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, după întâlnirea de duminică, cu noul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, informează Radio România Actualităţi.
Franks a precizat însă, că schimbările în politica financiară sunt decise de Guvern
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, s-a întâlnit, duminică, la sediul Ministerului Finanţelor Publice, cu noul ministru de resort, Gheorghe Ialomiţianu, şi a declarat după această discuţie că principalele taxe din România ar trebui menţinute anul viitor la valorile actuale.
Franks a discutat, vineri, cu premierul Emil Boc, a participat sâmbătă la o conferinţă pe teme economice, iar duminică va fi prezent la un concert al Filarmonicii "George Enescu", eveniment prilejuit de aniversarea a 130 de ani de la înfiinţarea BNR.
Ialomiţianu a preluat vineri conducerea Ministerului Finanţelor, de la Sebastian Vlădescu, unul dintre cei şase miniştri remaniaţi.
Stimulentele către angajaţii ministerelor "trebuie să dispară"
Stimulentele acordate angajaţilor unor ministere trebuie să dispară şi să fie înlocuite cu un sistem echitabil pentru toţi funcţionarii publici, a declarat noul ministru al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Preşedintele Traian Băsescu a cerut, vineri, miniştrilor Finanţelor şi Muncii să nu repete eroarea făcută de predecesorii lor în august, când au acordat stimulente propriilor angajaţi, caracterizând acest gest drept "o sfidare" a opiniei publice.
"A fost o discuţie la Guvern după depunerea jurământului şi împreună cu ministrul Muncii analizăm aplicarea unui sistem echitabil pentru toţi funcţionarii publici. Adică, de exemplu, un consilier din Ministerul Finanţelor trebuie să aibă acelaşi salariu ca şi un consilier din orice alt minister...", a afirmat Ialomiţianu, întrebat, la Interviurile Gândul, dacă va tăia stimulentele şi sporurile date angajaţilor ministerului de predecesorul său, Sebastian Vlădescu.
În continuare, întrebat din nou dacă va tăia stimulentele, Ialomiţianu a răspuns: "Noi trebuie să asigurăm un sistem de cointeresare pentru cei care lucrează în Finanţe, dar sigur că într-o perioadă de criză nu poţi să creezi avantaje unor persoane, mai ales din grădina ta, şi să le ceri la ceilalţi să suporte măsuri de austeritate. Ăsta a fost mesajul preşedintelui şi trebuie pus în aplicare (... ) Analiza se va face în funcţie de ce salarii sunt în Ministerul de Finanţe, că am înţeles că sunt reduse, şi în Ministerul Muncii, comparativ cu alte ministere. Noi trebuie să asigurăm un sistem echitabil şi acest sistem de stimulente trebuie să dispară".
Pe de altă parte, Ialomiţianu a spus că nimic din ce a fost convenit cu FMI nu va fi modificat şi că s-a revenit asupra eliminării subvenţiilor la încălzire, prevăzută în acordul cu FMI, întrucât nu s-a reuşit încă implementarea unui sistem de acordare a subvenţiilor încât acestea să ajungă doar la persoanele cu venituri mici, informează Mediafax.
Totodată, întrebat când va intra în vigoare înlocuirea impozitului minim cu cel forfetar, el a arătat că se discută în acest sens despre data de 1 ianuarie, dar ar trebui introdusă "o procedură de forfetar simplificată pentru întreprinderile mici".