FMI nu se opune unei majorări a salariilor
Mai mulţi reprezentanţi ai puterii susţin că există posibilitatea majorării salariilor, iar FMI nu se opune acestei idei, atâta timp cât economia poate susţine majorarea salariilor.
Articol de Radio România, 30 Iulie 2011, 10:19
Fondul Monetar Internaţional nu are nimic împotriva unei majorări a salariilor angajaţilor din sectorul public începând din luna octombrie, atât timp cât autorităţile vor respecta ţintele de deficit bugetar, susţine reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
El a declarat , pentru Agerpres, că acest lucru va fi posibil în condiţiile în care concedierile din sectorul public efectuate în primul semestru şi cele care vor urma vor crea resursele necesare creşterii salariilor.
Declaraţia lui Tănăsescu a fost făcută la puţin timp după ce vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Adrian Niţu, a menţionat posibilitatea majorării salariilor bugetarilor în trei tranşe, începând din octombrie.
De altfel, preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a spus, vineri, după discuţiile cu delegaţia FMI, că o decizie finală va fi luată în octombrie şi a adăugat că există şanse foarte mari ca pensiile să fie indexate de anul viitor
"Se întrevede la 1 ianuarie anul viitor ca pensiile să fie indexate cu rata inflaţiei plus 50% din creşterea salariului real pe economie. Poate să înceapă un proces evident de recuperare a veniturilor reale ale populaţiei şi în ceea ce priveşte pensiile şi în ceea ce priveşte salariile bugetarilor", a spus Sârbu.
Deputatul liberal Eugen Nicolăescu susţine însă că, în acest moment, nu se întrevede nici o variantă prin care să fie plătite eventuale majorări salariale.
El afirmă că executivul ar trebui să vină cu o strategie coerentă privind dezvoltarea economică, astfel încât să existe o proiecţie pentru bugetul de anul viitor.
"Atunci probabil că actualul acord aşa-zis de precauţie cu FMI se va transforma într-un acord efectiv şi de acolo se vor trage bani la anul, fiind an electoral, ca să poată să se realizeze din punct de vedere guvernamental plăţile pentru o creştere minimă, dar o creştere a salariilor, adică acoperirea ratei inflaţiei. Eu nu aş spune că este creştere, aş spune că este o normalitate, dar nici pentru aia nu sunt bani", a spus Nicolăescu.