FMI - Ministerul Finanţelor, o nouă rundă de discuţii
Vineri dimineaţă a început o nouă rundă de discuţii între reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ministrul Finaneţelor Sebastian Vlădescu.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 30 Iulie 2010, 09:31
Ministrul Sebastian Vlădescu a declarat, înaintea discuţiilor, că scrisoarea de intenţie către FMI va fi gata sâmbătă şi că cel mai probabil, vineri vom afla cifrele privind creşterea economică.
El a mai spus că nu se pune problema încheierii unui nou acord cu FMI, pentru că acest lucru ar însemna că România nu mai poate susţine deficitul bugetar, care trebuie finanţat.
Nu vor creşte taxele şi impozitele
După încheierea scrisorii de intenţie cu FMI, nu se pune problema majorării taxelor, a TVA sau a cotei unice şi nici nu se pune problema impozitului progresiv, a dat asigurări Vlădescu.
"În urma discuţiilor cu FMI nici pentru anul viitor nu s-a luat decizia creşterii taxelor şi a impozitelor", a subliniat ministrul finanţelor.
Îanintea discuţiilor de la Ministerul Finaneţelor, preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci a declarat că este interesat de situaţia arieratelor.
Vineri , şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks a avut discuţii cu autorităţile române la mai multe ministere.
Legea salarizării unice, "trebuie modificată"
După întâlnirile cu ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şeful FMI a declarat că Legea salarizãrii unitare trebuie modificatã astfel încât efectele sã se vadã din 2011.
Referindu-se la legea pensiilor, reprezentantul FMI a apreciat cã este bine dacã aceasta va fi aprobatã în luna septembrie, astfel încât sã intre în vigoare la începutul anului viitor.
Experţii Fondului s-au întâlnit şi cu reprezentanţii altor ministere, pentru a verifica modul în care au pus în practicã prevederile acordului de înþelegere cu instituţia financiarã internaţionalã.
La Ministerul Transporturilor, reprezentanţii FMI au constatat cã CFR Infrastructurã a depãşit ţintele stabilite cu privire la arierate şi pierderi, iar CFR Cãlãtori, a depãşit doar arieratele.
Pe de altã parte, la Ministerul Sãnãtãţii, discuţiile s-au axat pe reducerea numãrului de paturi din spitale, descentralizarea unitãţilor sanitare, introducerea coplãţii şi încadrarea cheltuielilor de personal în limita a 70% din bugetul unitãţilor sanitare.
O delegaţie a FMI condusă de Jefrrey Franks se află în România timp de două săptămâni pentru a evalua stadiul îndeplinirii obiectivelor asumate de România în acordul de împrumut cu FMI.
De rezultatele discuţiilor depinde acordarea celei de a şasea tranşe din împrumutul de la FMI, în valoare de 900 milioane de euro.