FMI măreşte sumele pentru creditare
Fondul Monetar Internaţional vrea sã majoreze resursele de creditare de la 750 de miliarde de dolari la 1.000 de miliarde de dolari, pentru a preveni noi crize financiare, potrivit Financial Times.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 19 Iulie 2010, 10:48
"Chiar şi când nu este crizã, un fond mare, care poate interveni masiv, poate ajuta la prevenirea apariţiei problemelor. Chiar dacã rolul de finanţator nu mai este aşa de important, nu înseamnã cã nu mai trebuie sã avem o capacitate uriaşã de foc. Un fond de 1.000 de miliarde de dolari este o estimare corectã", a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.
Coreea de Sud, stat care din acest an preia preşedenţia G20, ajutã la alcãtuirea planului FMI.
Autoritãţile de la Seoul sperã sã convingã ţãrile G20 sã sprijine majorarea resurselor instituţiei financiare internaţionale la un summit organizat în noiembrie în Coreea de Sud.
Fondul vrea ca acordurile de finanţare sã fie încheiate în avans şi ajustate pentru fiecare stat în parte, pentru a calma nervozitatea invesitorilor legatã de oricare ţarã care se confruntã cu o crizã iminentã de lichiditate.
La întâlnirea de la Londra, din acest an, a liderilor G20, resursele FMI au fost triplate de la 250 de miliarde de dolari.
Un oficial al SUA a declarat cã Washingtonul sprijinã ideea îmbunãtãţirii mijloacelor de prevenţie a crizelor, dar are nevoie de mai multe detalii referitoare la planul FMI-Coreea de Sud.
13 milairde de euro - împrumutul României de la FMI
România are un program de asistenţă financiată în valoare totaă de de peste 20 de miliarde de euro,care este susţinut de FMI (13,6 miliarde de euro), Comisia Europeană (5 miliarde de euro), Banca Mondiala (un miliard de euro) si alti finanţatori internationali.
Cea de a cincea tranşă a împrumutului de la FMi a intrat în contul Baăncii Naţionale a României în iulie 2010.
Până acum România a primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE si 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.
Oficialii români vorbesc despre un nou acord cu FMI
Ministrul de Interne, Vasile Blaga, lider PDL, a declarat recent că, personal, consideră că România are nevoie de un nou acord cu FMI, ceea ce presupune şi un nou împrumut, arătând însă că acest lucru nu a fost discutat în Guvern.
"Personal, cred că România are nevoie de un nou acord cu FMI. Un nou acord cu FMI presupune şi un nou împrumut", a precizat Blaga pentru ProTv.
El a arătat că acest lucru nu a fost discutat în Guvern, dar că este convins că la nivelul Ministerului Finanţelor şi al BNR discuţiile au fost purtate în acest sens.
Blaga a mai spus că situaţia din acest moment arată că o parte din Parlament nu este de acord cu actualul acord cu FMI.
El a arătat că este preferabil, pentru cei "cu mintea limpede" să ia bani cu o dobândă mică de la Fond şi de pe piaţa internă şi externă.
Presedintele Traian Basescu susţine că nu este de acord cu un nou împrumut de la FMI in 2011, deoarece o asemenea măsura ar reprezenta "soluţia distrugerii viitorului României".
Şeful statului a precizat că ar accepta, totuşi, un nou ajutor de la Fond doar dacă suma contractată ar fi direcţionată exclusiv către proiecte de investitii.
"Soluţia distrugerii viitorului Romaniei, asta e soluţia dacă mai luam o dată bani. Eu sunt de acord să mai luăm bani in 2011 dacă ii ducem numai în dezvoltare. Adică, propunerea mea publică este să trăim din ce producem, iar ce imprumutăm să cheltuim numai pentru dezvoltare, să facem diguri, autostrăzi. Noi de 12 ani împrumutăm bani, adică avem bugete cu deficit si dedicăm banii consumului", a spus Traian Basescu recent , la Radio România Actualităţi.