FMI, din nou în România
Echipa FMI acordă asistenţă Agenţiei Naţionale de Adminsitrare Fiscală pentru o mai bună colectare a veniturilor la buget.
14 Iulie 2010, 15:26
O echipă de experţi de la Fondul Monetar Internaţional se află de miercuri la Bucureşti, pentru discuţii cu specialiştii de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Întâlnirile au loc în contextul în care Executivul a dat asigurări că va acorda agenţiei puteri sporite în vederea unei mai bune colectări a veniturilor, la bugetul de stat.
Misiunea de asistenţă tehnică a FMI se desfăşoară la solicitarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi îşi propune să identifice şi să prezinte măsuri pentru îmbunătăţirea colectării veniturior la bugetul de stat.
Întalnirile cu specialiştii ANAF vor dura două săptămâni şi se vor axa, printre altele, şi pe revizuirea stadiului implementării recomandărilor făcute anul trecut de o echipă similară a Fondului.
Misiune de consiliere
Misiunea este alcătuită din experţi ai Departamentului pentru afaceri fiscale al FMI şi va consilia specialiştii ANAF şi în privinţa utilizării cât mai eficiente a tehnologiei informaţiilor.
Îmbunătăţirea gradului de colectare al veniturilor la bugetul de stat reprezintă o prioritate declarată a autorităţilor române, în condiţia în care evaziunea fiscală şi zonele nefiscalizate ale economiei privează bugetul de sume importante de bani.
De altfel, Guvernul s-a angajat, în cadrul scrisorii suplimentare de intenţie, transmise FMI, că va acorda atribuţii sporite ANAF prin largirea accesului la tranzacţiile bancare, acordarea unei atenţii sporite pentru provenienţa venitului persoanelor fizice cu venituri mari şi reglementări stricte privind autorizarea firmelor ce lucrează în domenii predispuse la evaziune fiscală.
O parte dintre aceste atribuţii au fost reglementate printr-o ordonanţă de urgenţă privind o serie de măruri de combatere a evaziunii fiscale publicată în Monitorul Oficial la finalul lunii iulie.
În perioada 26 iulie - 4 august, se va afla la Bucureşti şi o delegaţie a FMI, condusă de Jeffrey Franks, şeful misiunii pentru România, care va evalua performanţele economice recente ale României, în conformitate cu prevederile Acordului Stand-By şi ale scrisorii de intenţie.
Vizita acestei misiuni va avea ca scop întocmirea raportului pentru eliberarea celei de-a şasea tranşe în valoare de 900 de milioane de euro, din cadrul împrumutului de 13,6 miliarde de euro acordat de FMI.