FMI, din nou în România
O delegeaţie a FMI se află în România, în perioada 27 aprilie-9 mai, pentru a continua discuţiile legate de consolidarea fiscală.
Articol de Roman Muşat, 27 Aprilie 2011, 10:04
Prima misiune a Fondului Monetar Internaţional, de evaluare a acordului preventiv încheiat cu România, soseşte, miercuri, în ţară.
Misiunea va fi condusă de Jeffrey Franks şi va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Până în data de 9 mai, echipele de experţi ale celor trei instituţii vor avea întâlniri atât cu reprezentanţii autorităţilor, cât şi cu cei ai partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, băncilor şi organizaţiilor societăţii civile. Ţara noastră va avea de îndeplinit, ca şi până acum, o serie de criterii cantitative, cum ar fi, de exemplu, nivelul deficitului bugetar, al inflaţiei sau al cheltuielilor salariale.
La finalul ultimei evaluări a precedentului acord, echipa FMI va recomanda şi reducerea pe termen mediu a nivelului impozitelor, în paralel cu lărgirea bazei de impozitare, îmbunătăţirea eficienţei guvernamentale, reformarea sectorului de sănătate, rezolvarea problemei arieratelor autorităţilor locale şi ale întreprinderilor de stat, prioritizarea şi eficientizarea invesiţiilor publice, îmbunătăţirea atragerii fondurilor europene, dar şi reformarea sectoarelor energiei şi transporturilor, inclusiv prin restructurarea, închierea sau privatizarea întreprinderilor de stat din aceste domenii.
Mihai Tănăsescu susţine că vizita FMI urmăreşte consolidărea reformelor
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a precizat pentru postul public de radio, că vor fi vizate trei probleme tehnice necesare consolidării reformelor din ultimii doi ani.
Un al doilea mare aspect al discuţiilor se va axa pe analiza fiecărei companii, vizavi de căile care sunt necesare pentru creşterea eficienţei activităţii acestora, şi a treia componentă este legată de întărirea procesului de supraveghere la nivelul sistemului bancar. Eforturile făcute în 2009-2010 încep să-şi arate roadele", a apreciat Tănăsescu.
Reprezentantul României la FMI este optimist în privinţa drumului pe care se îndreaptă România şi susţine că ţara noastră prezintă o credibilitate din ce în ce mai mare.
"România este pe un trend crescător de credibilitate foarte puternică. În momentul de faţă, consider că România se îndreaptă către un drum corect, dar, din care reformele care vor continua trebuie să consolideze eforturile care au fost făcute în aceşti ultimi doi ani", a avertizat Mihai Tănăsescu.
Noul acord stand-by dintre România şi FMI, care a intrat în vigoare la 31 martie 2011, este unul de tip preventiv, adică suma de 3,6 miliarde de euro împrumutată va putea fi folosită numai în situaţii excepţionale.