FMI, din nou în România
Oficialii FMI vor avea discuţii preliminare cu autorităţile române privind continuarea actualului program de împrumut , iar negocierile vor avea loc, cel mai probabil, la începutul anului viitor.

Articol de Luminiţa Apostolescu, 17 Octombrie 2010, 18:30
O misiune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional vine săptămâna aceasta în România.
Este posibil ca membrii delegaţiei să discute cu autorităţile de la Bucureşti despre eventualitatea încheierii unui nou acord cu ţara noastră.
"Ca de fiecare dată când avem o misiune de evaluare, adunăm datele statistice şi analizăm progresul care s-a făcut de la ultima evaluare, dar şi paşii care mai trebuie urmaţi pentru a asigura stabilitate macroeconomică şi financiară, în vederea trecerii la creştere economică", a declarat pentru Mediafax, Tonny Lybek reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria.
Oficialii FMI vor avea discuţii preliminare cu autorităţile române privind continuarea actualului program, iar negocierile vor avea loc, cel mai probabil, la începutul anului viitor.
"Dacă autorităţile române vor decide că vor continuarea actualulului program, atunci vom începe negocierile la următoarea misiune de evaluare", a arătat Lybek.
Vizita delegaţiei FMI se va încheia pe 1 noiembrie.
Fostul ministru de finanţe, liberalul Varujan Vosganian, a declarat, pentru Radio România Actualităţi, că este util un nou aranjament cu Fondul, dar că acesta ar trebui să difere de cel actual.
"E nevoie de un nou acord, care să modeleze pe calea dialogului dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional strategia pe perioada următoare de consolidare fiscală şi de reechilibrare bugetară, însă nu este nevoie să fie însoţită de resurse financiare explicite, ci de o linie de finanţare care să poată fi accesată dacă este cazul - să sperăm că nu va fi cazul", a spus Varujan Vosganian.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Pro TV, că este un susţinător fără rezerve al unui nou acord cu FMI, care nu va viza împrumutarea unei sume anume, ci va constitui o linie de credit care va fi pusă la dispoziţie în cazul în care situaţia internaţională o va impune.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat recent că un nou acord de doi ani cu FMI, după finalizarea celui actual, va fi suficient pentru ca România să-şi consolideze poziţia şi să poată implementa propriile politici.
Boardul FMI a aprobat, la finele lunii septembrie, a cincea evaluare a acordului cu România, precum şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia a eliberat cea de-a şasea tranşă din împrumut, de aproape 900 de milioane de euro.