FMI: Creşterea economică, insuficientă pentru îmbunătăţirea standardului de viaţă
Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a spus la o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor la Palatul Parlamentului că în România este nevoie de politici care să genereze creştere economică şi majorare de salarii.
Articol de Alina Dobrinescu, 30 Ianuarie 2012, 17:33
Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că România este din nou pe un traseu pozitiv, dar că urmează alte provocări cărora ţara noastră trebuie să le facă faţă.
"S-a reîntors creşterea economică, avem patru trimestre consecutive de creştere economică. O veste proastă însă este aceea că această creştere este insuficientă pentru a îmbunătăţi standarul de viaţă al românilor. Este nevoie de o creştere suplimentară", a spus Jeffrey Franks.
Jeffrey Franks a mai adăugat că România ar trebui să redirecţioneze fondurile din domeniul asistenţei sociale doar către cei săraci.
De asemenea, şeful Delegaţiei FMI a precizat, totodată, că trebuie acordată o atenţie deosebită procesului de creştere a salariului minim.
"Trebuie avut în vedere faptul că o creştere a salariului minim atrage după sine şi o creştere a costurilor de salarizare pentru angajator şi, ca urmare, acesta va avea tendinţa de a recruta mai puţini oameni. În acelaşi timp, o creştere a salariului minim poate antrena şi o creştere a consumului, ceea ce are, la rândul său, anumite efecte pozitive. Ca urmare, este nevoie de prudenţă în momentul luării unei decizii referitoare la creşterea salariului minim", a mai spus Jeffrey Franks.
Şeful FMI a pledat pentru menţinerea pilonului II de pensii în regim obligatoriu, în paralel cu existenţa pilonului III, în regim facultativ.
"Este adevărat că pe termen scurt existenţa pilonului II de pensii contribuie la creşterea deficitului economic, însă pe viitor îşi va dovedi pe deplin eficacitatea, în momentul în care oamenii vor beneficia de o sursă suplimentară de bani, pe lângă pensia oferită de stat. Din punctul meu de vedere, România este ca o navă care a ieşit din furtună (criza economică), însă în depărtare se întrezăreşte o nouă criză economică, din acest motiv nava are nevoie de reparaţii pentru a trece prin următoarea furtună", a mai spus Jeffrey Franks.
Sorin Frunzăverde a declarat că este posibilă o creştere a salariilor şi a pensiilor, în luna aprilie
Vicepreşedintele PDL, Sorin Frunzăverde a anunţat, luni, că premierul a fost mandatat de coaliţie să negocieze cu FMI , mărirea salariilor şi a pensiilor.
"Membrii conducerii coaliţiei l-au mandatat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu Fondul Monetar Internaţional, cu delegaţia FMI-ului de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor", a spus Frunzăverde după şedinţa coaliţiei de luni dimineaţă.
El a precizat că sursa acestor măriri a salariilor şi pensiilor este bugetul de stat.
La rândul său, ministrul muncii, Sulfina Barbu susţine că o creştere economică de cel puţin 1,8% va putea susţine o majorare a salariilor şi pensiilor.
"O decizie în acest sens va fi luată însă în luna aprilie, când vor fi publicate datele privind starea economiei din primele luni ale acestui an. Dacă o astfel de creştere economică se confirmă, atunci există posibilitatea de a discuta despre o mică indexare a salarilor şi pensiilor, până în 5%", a afirmat Sulfina Barbu.
Reprezentanţii sindicatelor consideră că o creştere salarială este un "mesaj electoral"
În schimb, reprezentanţii sindicatelor susţin că o promisiune a unei creşteri salariale este doar un mesaj electoral.
Liderul BNS, Dumitru Costin, spune că nu există resursele financiare necesare, atâta timp cât aparatul birocratic al statului a râmas la fel de mare la nivelul funcţiilor de conducere.
"Acum un an şi jumătate s-au tăiat salariile pentru că trebuia luată o măsură în disperare de cauză. Acest un an şi jumătate trebuia însă să însemne, cel puţin până în momentul în care noi vorbim, de o mişcare, în structura de funcţionare a unor instituţii bugetare, de optimizarea unor procese. Lucru acesta nu s-a întâmplat", susţine Dumitru Costin.
Şi preşedintele PSD, Victor Ponta, speră că o eventuală creştere a salarilor şi pensiilor să aibă o fundamentare serioasă şi nu una politică.
"Sper ca guvernul care negociază cu partenerii noştri internaţionali să trateze lucrurile serios şi responsabil, în aşa fel încât asemenea măriri să poată avea loc prin alocarea unor sume care în acest moment sunt risipite în altă parte", a declarat Victor Ponta.
Delegaţia FMI a venit în România la 25 ianuarie, iar vizita se încheie pe 6 februarie.