FMI "consideră că spitalele private nu trebuie excluse de la finanţare"
Preşedintele Alianţei pentru Sănătate, Cristian Hotoboc, susţine că FMI nu poate impune decizii în chestiunea finanţărilor spitalelor private, dar poate face recomandări.
Articol de Radio România, 21 Ianuarie 2013, 14:12
Finanţarea spitalelor private a ajuns în atenţia Fondului Monetar Internaţional.
Potrivit preşedintelui Alianţei pentru Sănătate, Cristian Hotoboc, FMI consideră că spitalele private nu trebuie excluse de la finanţarea de la bugetul asigurărilor de sănătate.
În urma discuţiilor de luni, cu reprezentanţii creditorilor internaţionali, Cristian Hotoboc a precizat că FMI nu poate impune decizii în această chestiune, dar poate face recomandări.
Aprecierile au loc în condiţiile în care ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că în această săptămână vor începe discuţiile cu reprezentanţii spitalelor private şi că o decizie privind limitarea finanţării acestora va fi luată doar odată cu aprobarea, în Guvern, a contractului-cadru pe 2013.
"Dânşii, din câte le-am expus noi problema, bineînţeles, au fost de acord cu noi, că nu este normal să scoţi de la finanţare spitalele private şi este normal să ai un tratament egal, atât la public, cât şi la privat, iar pacientul ar trebui să aleagă între public sau privat", a spus Cristian Hotoboc.
În urma dezbaterilor pe tema finanţării spitalelor private, ministrul sănătăţii preciza, săptămâna trecută, că acestea vor primi bani pentru ambulatoriul de specialitate şi internare de zi.
El a adăugat că nu se pune problema tăierii de la finanţare a spitalelor care sunt unice în plan local.
Premerul Victor Ponta a precizat, la rândul său, că discuţiile pe tema sănătăţii cu reprezentanţii FMI nu au avut încă loc.
El a anunţat finalizarea discuţiilor pe tema ţintelor economice pentru anul acesta şi a celor cu privire la buget.
De asemenea, USL a aprobat liniile principale privind proiectul de buget.